Την ανάγκη όλα τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη να «τρέξουν» με ρυθμούς Αθήνας επισημαίνει μέσω του «Μανιφέστο» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κούβελας εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η λειτουργία του μετρό στο τέλος του Νοεμβρίου θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει ότι ορθώς η ελληνική κοινωνία ζητά άμεσες λύσεις, κυρίως στο θέμα της ακρίβειας που απασχολεί πολύ τα νοικοκυριά, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως αυτές που ανακοίνωσε πρόσφατα από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δύο μήνες η Θεσσαλονίκη αποκτά μετρό. Τι σημαίνει αυτό για την πόλη;

Η λειτουργία του μετρό αποτελεί ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη μας και θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το μετρό θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς θα απολαμβάνουν πλέον ταχύτερες, ασφαλέστερες και οικονομικότερες μετακινήσεις. Επίσης, σε πείσμα πολλών, πετύχαμε απόλυτα τον στόχο να έχουμε και αρχαία στον σταθμό-μουσείο στη Βενιζέλου και το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης. Επιπλέον, η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά έως τα τέλη του 2025 και η υπό μελέτη επέκταση προς τα βορειοδυτικά θα καλύψουν τις μετακινήσεις ακόμη περισσότερων συμπολιτών μου αλλά και επισκεπτών της πόλης μας. Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τις σύγχρονες υποδομές που της αξίζουν, και το μετρό αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της μεταμόρφωσης. Προσωπικά, αγωνίζομαι ώστε η λειτουργία του μετρό να είναι μόνο η αρχή για μια νέα Θεσσαλονίκη το 2027. Η πόλη μας έχει κι άλλο δρόμο μέχρι να απογειωθεί, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, και γι’ αυτό απαιτώ όλα τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη να «τρέξουν» με ρυθμούς Αθήνας!

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κλάδοι που άκουσαν μέτρα και τους αφορούσαν δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Μήπως δεν ακούτε το μήνυμα της κοινωνίας; Δεδομένου ότι έχει ανέβει σημαντικά και το κόστος ζωής.

Σίγουρα αντιλαμβανόμαστε την πίεση που προκαλεί το αυξημένο κόστος ζωής και σταθερή επιδίωξή μας είναι η κυβέρνηση να είναι πλήρως συντονισμένη με τις ανησυχίες των πολιτών. Η ακρίβεια αποτελεί πράγματι μια διαρκή παγκόσμια πρόκληση, η οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την αποκλιμάκωσή της. Τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, όπως η μείωση του πληθωρισμού, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η κοινωνία αναμένει άμεσες βελτιώσεις και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια για να ικανοποιηθεί ο κόσμος. Παρουσίασε στοχευμένες παρεμβάσεις, με συνέπεια στα δημοσιονομικά περιθώρια. Ηταν ίσως λίγα αλλά για πολλούς, κι όχι πολλά για λίγους. Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησής μας να βελτιώνει βήμα-βήμα τη ζωή κάθε πολίτη, σε μια διαρκή μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς βλέπετε την άνοδο του ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά; Θεωρείτε ότι στο μέλλον μπορεί να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία;

Αρχικά, σας βεβαιώνω ότι μοναδικό μας μέλημα στη Νέα Δημοκρατία είναι να κυβερνάμε προς όφελος των πολιτών κι όχι να επιχαίρουμε για το σημερινό θλιβερό τοπίο στην αντιπολίτευση! Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει σοβαρές εσωκομματικές προκλήσεις, οι οποίες φαίνονται και στη δημοσκοπική κατρακύλα της. Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει βαθιά ταυτοτική κρίση και αδυνατεί να αναδείξει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, αν και παρουσιάζει μικρή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, παραμένει κι αυτό εγκλωβισμένο στις εσωτερικές αδυναμίες του και έχει πολύ δρόμο μέχρι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή. Γενικώς, βλέπουμε πως ακόμη και οι ψηφοφόροι και τα στελέχη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς είναι μπερδεμένοι και διχασμένοι ανάμεσα στους διαφόρους υποψηφίους για την ηγεσία τους και τα θολά μηνύματά τους. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, ενωμένη υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει το μοναδικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας, κάτι που αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι, δημοσκοπικά, αθροιστικά τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Σας προβληματίζει η άνοδος των ποσοστών των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας;

Η άνοδος των κομμάτων που κινούνται στον χώρο της άκρας δεξιάς, με κύριο όπλο τους τον λαϊκισμό, είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι πίσω από αυτή την άνοδο ποικίλλουν, όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα μας, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που προσφέρει πολιτική σταθερότητα, συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και μια συνεκτική στρατηγική για το μέλλον της Ελλάδας. Η εμφάνιση και η άνοδος μικρότερων κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αντανακλά μια απογοήτευση κάποιων τμημάτων του εκλογικού σώματος. Εκτιμώ, όμως, ότι αποτελεί κυρίως ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, όπως στις ευρωεκλογές, το οποίο λάβαμε και δουλεύουμε για να βελτιωθούμε όπου είναι αναγκαίο. Αλλωστε, μια ματιά στον χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο κατακερματισμένο είναι το σκηνικό και το σημαντικό έλλειμμα προτάσεων και σοβαρών πολιτικών από αυτά τα ευκαιριακά κόμματα. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, με τις κατάλληλες πολιτικές, με το σχέδιο που έχουμε για τη διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που φαίνεται να προτιμούν προσωρινά άλλα δεξιότερα κόμματα. Αλλωστε, η ιδεολογική ταυτότητα της παράταξής μας παραμένει αναλλοίωτη επί 50 χρόνια και είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία είναι εδραιωμένη ως η μεγάλη λαϊκή, φιλελεύθερη, κοινωνικά ευαίσθητη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου μας!