Τη στάση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος καταγγέλεται ότι απέκρυψε το πόρισμα Δέδε που έβαζε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας για το δυστύχημα στα Τέμπη, σχολίασε σήμερα ο δικηγόρος Δημήτρης Γαλλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM 107.7 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση.

«Ο κ. Δέδες δεν ήταν μόνο τεχνικός σύμβουλος οικογένειας, ήταν τεχνικός σύμβουλος και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Γαλλής, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση Δέδε κατατέθηκε στον ανακριτή στην πρώτη επέτειο του δυστυχήματος, προκειμένου να βοηθήσει το έργο του.

«Κι από εκεί και μετά γίνεται το πρωτοφανές: Εμφανίζεται ο κ. Βερβεσός παντού και οπουδήποτε και μας μιλάει για ξυλόλιο, παράνομο φορτίο και μπαζώματα» είπε ο κ. Γαλλής ο οποίος υποστήριξε πως η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων δεν έπρεπε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. «Δικηγόροι υπάρχουν και στην πολιτική αγωγή, δικηγόροι υπάρχουν και στην υπεράσπιση. Για ποιο λόγο παίρνει τη μισή πλευρά», διερωτήθηκε.

«Η ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής ως δημόσιος φορέας που ενδιαφέρεται για τα θέματα που απασχολούν τη ελληνική κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να εμφανιστεί εκεί», είπε ο κ. Γαλλής.

«Και ας πούμε, ας δεχθούμε καλόπιστα ότι παίρνει τη μισή πλευρά, γιατί έτσι της επιτρέπεται να συμμετέχει στη διαδικασία και να συμβάλλει στο έργο του ανακριτή. Να δούμε πώς συνέβαλε. Κατέθεσε τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη του κ. Δέδε. Από εκεί και μετά έλαβε γνώση της μηνύσεως του συλλόγου της κυρίας Καρυστιανού, όπου εκεί μέσα πανηγυρικά δηλώνεται ότι «ο σύλλογος θα βρει τον κατάλληλο φυσικό δικαστή». Δεν το έχει σχολιάσει αυτό η Ολομέλεια. Στη συνέχεια η Ολομέλεια συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσε ο συγκεκριμένος σύλλογος. Αναρωτιέμαι εάν έχει επαληθεύσει την ύπαρξη του συλλόγου και αν έχει δει τα χαρτιά τα οποία αποδεικνύουν την νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του. Καταστατικό ίδρυσης με υπογραφές, πρακτικό εκλογής διοικητικού συμβουλίου με υπογραφές», διερωτήθηκε ο κ. Γαλλής.

«Εγώ αυτό που λέω είναι ότι καταρχήν δεν πιστεύω ότι πρέπει η Ολομέλεια να παρεμβαίνει στις δίκες δημοσίου συμφέροντος. Αλλά λειτούργησε ως όχημα για να γίνει από εκεί και πέρα πολιτική. Αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε με νόημα.

«Εάν δεν πιστεύεις σε αυτή την έκθεση γιατί την καταθέτεις και διαβάζω σήμερα δηλώσεις του που λέει ότι μετά άλλαξε η εικόνα και ότι υπήρξαν νέα στοιχεία και αναφέρεται στο πόρισμα της Γάνδης. Μα πόρισμα της Γάνδης δεν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Γαλλής.

«Ο Κοκοτσάκης δεν είναι φέτος στη λίστα πραγματογνωμόνων»

Ο Δημήτρης Γαλλής, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο ήταν δικηγόρος οικογένειας θύματος, δήλωσε επίσης πως στον φετινό κατάλογο του Πρωτοδικείου Ηρακλείουο Βασίλης Κοκοτσάκης δεν είναι μέσα στη λίστα δικαστικών πραγματογνωμόνων. Ο ίδιος τόνισε πως σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να οριστεί τεχνικός σύμβουλος όποιος μπορεί να οριστεί πραγματογνώμoνας και για να οριστεί πραγματογνώμονας πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις της τέχνης και της επιστήμης. «Εννοείται πως μπορεί κανείς να διορίσει και κάποιον που δεν είναι στη λίστα, αλλά πρέπει να έχει τα κατάλληλα προσόντα, όχι να είναι εμπειροτέχνης», σημείωσε ο κ. Γαλλής