Συνάντηση με τον Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νικήτα Μάζη είχε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, υπουργός και νυν βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την αντιπυρική προληπτική θωράκιση έναντι των πυρκαγιών και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων του Νομού Ηλείας.

Έγινε συζήτηση για τα έργα πρόληψης στον νομό και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα antiNero I που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 κι ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2022 και αφορούσε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης βιομάζας. Επίσης συντηρήθηκαν και διανοίχτηκαν δασικοί δρόμοι, καθώς και αντιπυρικές ζώνες. Τα έργα συνεχίζονται φέτος με το πρόγραμμα antiNero II.

Σύντομα θα εγκατασταθούν συνεργεία στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου για εκτέλεση εργασιών συνολικού προϋπολογισμού 1.525.000 €, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες-προϋπολογισμού 2.000.813,57 € - στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ολυμπίας, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για εκτέλεση έργων συνολικού ύψους 2.673.703 € σε περιοχές όπου την ευθύνη έχει το Δασαρχείο Αμαλιάδας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως οι δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών θα πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο του σχεδιασμού ενώ σε ότι αφορά την ετοιμότητα και την καταστολή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα επιστημονικά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα ενώ τόνισε πως σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού προκειμένου να μην ξεκινούν πυρκαγιές από αμέλεια.

abramopulos-mazhs.jpg