Τον έλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών, ώστε να γίνει γνωστό ποιος υπέγραψε τη σχετική άδεια για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στην περίφημη παραλία Σαρακήνικο στη Μήλο, προανήγγειλε ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μετά και από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έβαλε φρένο στις σχετικές ργασίες.
Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Μήλου είπε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω του ΣΟΑΠ που δεν εγκρίθηκε είχε την υποχρέωση να πει ότι απαγορεύεται κάποιος να χτίσει στο σημείο αυτό. Συγκεκριμένα, ψηφίσαμε να μην χτιστεί τίποτα και να γίνει ζώνη προστασίας. Δεν ψηφίστηκε. Πήγε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, γιατί άλλαξε η νομοθεσία και ζήτησα να τελειώσει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και μετά να δοθεί οποιαδήποτε άδεια», ανέφερε ο δήμαρχος Μήλου και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Χθες πληροφορήθηκα ότι βγήκε και άλλη άδεια για εκείνη την περιοχή».
«Βγαίνουν άδειες για χτίσιμο σε περιοχές Natura. Για αυτό τον λόγο έχουμε πάει και στο ΣτΕ. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πάμε δικαστικά (…) Αν δεν υπήρχε η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες θα είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα», ανέφερε ο δήμαρχος.
Με έτερες δηλώσεις του στο mega, είπε: «Θα ελεγχθούν όλες οι άδειες. Ο ΕΟΤ μπορεί να βγάζει άδεια καταλληλόλητας για το Σαρακήνικο; Ποιος είναι αυτός που έχει υπογράψει; Ποιος είναι αυτός που χαντακώνει το νησί μας χωρίς τη γνώμη μας;».
«Μία πολεοδομία που είναι για 4 νησιά έχει ένα δόκιμο και έναν πολεοδόμο. Την άδεια την ανεβάζει και έχει την ευθύνη ο μηχανικός της εκάστοτε εταιρείας. Ποιος έδωσε άδεια καταλληλόλητας και τα περιβαλλοντικά για το Σαρακήνικο; Ποιος τα έδωσε αυτά;», συμπλήρωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως μόλις σε 10 ημέρες είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στην πασίγνωστη παραλία.
Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος πήρε τη σκυτάλη τονίζοντας ανέφερε στην ΕΡΤ πως η έκδοση της οικοδομικής άδειας με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία γίνεται με συγκεκριμένα βήματα. Και εξήγησε: «Ο μηχανικός σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη έχουν μία έκταση. Για αυτήν την έκταση υποβάλουν στην Υπηρεσία Δόμησης του οικείου ΟΤΑ το τοπογραφικό προκειμένου να πάρουν βεβαίωση όρων δόμησης. Άρα λοιπόν υποβλήθηκε και ελέγχθηκε το τοπογραφικό για να πάρουν βεβαίωση όρων δόμησης. Άρα ουσιαστικά υπήρξε ένας πρώτος έλεγχος της διοίκησης σχετικά με το αν μπορεί το ακίνητο να έχει οικοδομήσιμο. Στη συνέχεια λοιπόν ο μηχανικός υπέβαλλε το φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες που ορίζει η νομοθεσία, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν εάν και εφόσον μπορεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Δεν μπορώ να σας πω αν όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις τοπικές και τις Αποκεντρωμένες αν έγινε σωστά γιατί είναι σε διαδικασία ελέγχου όλη η διαδικασία».