«Με διατραπεζικές χρηματικές καταβολές προερχόμενες από δάνειο και τους μισθούς της Εύας Καϊλή και του πρώην συντρόφου της» αποκτήθηκε το σπίτι της ανεξάρτητης ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της, ένα χρόνο μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Qatargate.
Επίσης, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, οι συνήγοροι εστιάζουν σε επτά ζητήματα της δικογραφίας, επιμένοντας πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της κας Καϊλή και του Φραντζέσκο Τζιόρτζι ήταν του Παντσέρι. Ακόμα ότι η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής δεν είχε προσωπική ατζέντα στήριξης του Κατάρ, αλλά εφάρμοζε τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επιτίθενται και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλαιζ για «απάνθρωπες συμπεριφορές» προς την πελάτισσά τους. Επιπλέον, διερωτώνται για ποιον λόγο δεν έχει ανακριθεί ακόμα από τις βελγικές αρχές η Μαρί Αρενά και τονίζουν πως «οι κατηγορίες εις βάρος της πελάτισσάς μας καταρρέουν».
Η ανακοίνωση των δικηγόρων της Καϊλή
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εύας Καϊλή διά των συνηγόρων της:
«Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής, ενεπλάκη στη δίνη μίας πολιτικοδικαστικής περιπέτειας, που βαπτίστηκε από μέσα ενημέρωσης ως Qatargate.
Μέσα σε αυτό το διάστημα κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν μέσα από τη δικογραφία τα εξής:
1) Το επίσημο πόρισμα της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου ενέπλεκε στην υπόθεση γνωστή Βελγίδα ευρωβουλευτή, στενή συνεργάτιδα του Παντσέρι.
2) Στην αρχική του κατάθεση στις αρχές ο Παντσέρι ανέφερε ως εμπλεκόμενη επίσης την ίδια βελγίδα ευρωβουλευτή και, όπως προκύπτει από έγγραφο της δικογραφίας, κατόπιν πιέσεων και απειλών να διωχθούν η γυναίκα και η κόρη του, ο Παντσέρι ενέπλεξε την Εύα Καϊλή, «ξεχνώντας» τη βελγίδα ευρωβουλευτή.
3) Οι διάλογοι - στην οικία - του Παντσέρι με τον Τζόρτζι, που κατέγραψε η αστυνομία, αποδεικνύουν ότι ο Παντσέρι αποθήκευε προσωρινά, μέχρι να τα παραλαμβάνει ο ίδιος, μέρος των χρημάτων του και στην κατοικία, που διέμεναν η Καϊλή με τον Τζόρτζι.
Συμπερασματικά από τις νόμιμες ηχογραφήσεις αποδεικνύεται ότι τα χρήματα ανήκαν στον Παντσέρι. Ενισχυτικό αυτού του στοιχείου είναι ότι δε βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα της Εύας Καϊλή στα κατασχεθέντα χρήματα.
4) Από e-mail προκύπτει ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τότε αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή λάμβανε κατευθύνσεις και εφάρμοζε την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το Κατάρ και άλλες χώρες, στα πλαίσια της ευρωκοινοβουλευτικής διπλωματίας. Συνιστά σκόπιμη παραπληροφόρηση ότι η Εύα Καϊλή είχε προσωπική ατζέντα όσον αφορά το Κατάρ.
5) Παραιτήθηκε ο ανακριτής της υπόθεσης Μισέλ Κλαΐζ, όταν ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο γιος του με το γιο της άνω βελγίδας ευρωβουλευτού εχουν κοινή εταιρεία, που εμπορεύεται κάνναβη.
6) Σκιές αμφιβολίας κατακλύζουν την αμεροληψία του ανακριτού Μισελ Κλαΐζ, όταν κάποιος αναλογιστεί τα όσα συνέβησαν στην ανάκριση επί των ημερών του, με καθ’ υπόδειξη ομολογία του Παντσέρι ως μνημονεύεται ανωτέρω, απάνθρωπες συμπεριφορές, απομόνωση της Εύας Καϊλή.
7) Εφόσον ασκήθηκε δίωξη για σοβαρά αδικήματα, για ποιο λόγο δεν έγινε εγκαίρως έρευνα στο σπίτι της βελγίδας ευρωβουλευτού, ούτε καν ανακρίθηκε έως σήμερα, παρότι υπόκειται στο Βελγικό Δίκαιο και από τις τηλεφωνικές καταγραφές, που διεξήγαγε η αστυνομία, και τα μηνύματα του Παντσέρι προέκυψε η στενή συνεργασία τους;
Υπάρχει καταιγίδα και άλλων στοιχείων που αποδεικνύουν την αθωότητα της Εύας Καϊλή, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα δελτίο Τύπου. Ενώ καταρρέει η κατηγορία σε βάρος της Εύας Καϊλή, τα ίδια κέντρα διαρρέουν σε εφημερίδες αστείες πληροφορίες, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να δολοφονήσουν ηθικά την Εύα Καϊλή.
Επ’ αυτών οι απαντήσεις μας είναι οι εξής: α) το σπίτι που αγοράσθηκε στις Βρυξέλλες αποκτήθηκε με διατραπεζικές χρηματικές καταβολές, προερχόμενες από δάνειο και τους μισθούς της Εύας Καϊλή και του πρώην συντρόφου της. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι συκοφαντικές.
β) Οι ευρωβουλευτές δέχονται αιτήματα ανθρώπων για την επίλυση προβλημάτων, που άπτονται στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτής της κοινότοπης πραγματικότητας που ονομάζεται πολιτική, προσπάθησε να βοηθήσει συμπολίτες της χωρίς ποτέ να λάβει ούτε 1 ευρώ, όπως έχει προκύψει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των αρχών σε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία.
γ) Ενώ βρισκόταν η Εύα Καϊλή στο Κατάρ, σε επίσημη αποστολή, έχοντας δίπλα της συνεργάτες της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου προσκαλούσε διάφορες πολιτικές προσωπικότητες, για να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης και στους αγώνες. Έτσι απευθύνθηκαν στην Εύα Καϊλή, για να μεταφέρει σχετική πρόσκληση στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ουδέποτε μπορούσε να διανοηθεί ότι στο μέλλον αυτό το περιστατικό θα ήταν στοιχείο ενοχής της για ύποπτες σχέσεις με το Κατάρ. Εδώ η λογική σταματάει και κοκκινίζει η ντροπή».
Έγγραφα για δύο Έλληνες εφοπλιστές - Ζήτησαν βοήθεια από την Καϊλή
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η βελγική εφημερίδα «Le Soir», δύο Έλληνες εφοπλιστές ζήτησαν τη βοήθεια της Εύας Καϊλή, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να τους παράσχει βοήθεια έναντι των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Τα στοιχεία εντοπίστηκαν στο λάπτοπ του Φραντζέσκο Τζιόρτζι, στο οποίο κρατούσε σημειώσεις και συγκεκριμένα σε έναν φάκελο με τίτλο «Business».
Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε τέσσερις υποφακέλους με τίτλους: Nitrato, Q8, Covid test, Russia. Όπως αναφέρεται στην έρευνα των Reporters United, EIC, Le Soir, «όλοι τους ακολουθούν ένα κοινό νήμα: Ένας επιχειρηματίας ή μια επιχείρηση, σχεδόν πάντα ελληνικών συμφερόντων, ζητά τις υπηρεσίες του κ. Τζόρτζι ή ανθρώπων στον κύκλο της κ. Καϊλή, όπως ο δικηγόρος της με έδρα τις Βρυξέλλες Σπύρος Παππάς και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιταλίας και πλέον λομπίστας Μάριο Μάουρο».
«Οι μεγαλύτερες οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα αφορούν τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές», έγραφε ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι σε σημειώματα που είχε ετοιμάσει για την υπεράσπισή του και τα οποία οι ανακριτές κατέσχεσαν από το σπίτι του τον περασμένο Απρίλιο.
Στο σημείο αυτό, γράφει η «Le Soir», η επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επικείμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων προκάλεσε ανησυχία στους Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι κατέχουν ένα στα πέντε φορτηγά πλοία στον κόσμο. «Δύο πλοιοκτήτες ρώτησαν την Εύα αν ήξερε κάποιον στην ΕΕ που ασχολήθηκε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή ανησυχούσαν», έγραφε ο Tζιόρτζι στις σημειώσεις του. «Μιλήσαμε για αυτό και πρότεινα ένα πρόσωπο που γνώριζα, τον Μάριο Μάουρο, πρώην υπουργό Άμυνας, πρώην ευρωβουλευτή και νυν λομπίστα (…). Ο Μάριο Μάουρο πρότεινε να μιλήσω στον Σπύρο Παππά και έκανα τις συστάσεις χωρίς να εμπλακώ περαιτέρω».
Ποιος ο ρόλος των Τζόρτζι-Καϊλή
Το κύριο πρόσωπο στο οποίο ανατίθεται το λόμπινγκ είναι ο Σπύρος Παππάς – τον οποίο η κ. Καϊλή γνώριζε ήδη: Όταν ο Παππάς προσλαμβάνεται από τους Έλληνες εφοπλιστές, ήδη εκπροσωπεί την Καϊλή στην υπόθεσή της με τον OLAF. Και είναι αυτός που θα κληθεί να την εκπροσωπήσει τις πρώτες δύσκολες ώρες μετά τη σύλληψή της για το Qatargate.
Στις 15 Μαρτίου 2022, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μια νέα σειρά κυρώσεων υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να απαγορεύσει οποιαδήποτε συναλλαγή με ορισμένες ρωσικές δημόσιες εταιρείες σε διαφορετικούς τομείς, σημαντικές για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Οι συναλλαγές που θα είχαν ξεκινήσει πριν από τις 15 Μαρτίου έχουν δύο μήνες για να κλείσουν. Ο ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας είναι ενοχλημένος. Ήθελε να αποκτήσει έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων τέσσερα δεξαμενόπλοια από τα οποία ήθελε να απαλλαγεί μια ρωσική εταιρεία που έγινε στόχος των κυρώσεων, η Sovcomflot, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές στον κόσμο.
Ο Τζόρτζι ισχυρίζεται ότι ο δικός του ρόλος και της συντρόφου του τελείωσαν με τις συστάσεις. Αυτό διαψεύδεται από σημαντικά στοιχεία που βρέθηκαν στο λάπτοπ του. Πρώτον, αντίγραφο της σύμβασης λόμπινγκ μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του κ. Παππά. Δεύτερον, ανταλλαγή μέηλ και με έτερο εφοπλιστή. Η εξήγηση που έδωσε ο ίδιος: «Έσωσα τη σύμβαση ως template (υπόδειγμα) για τον εαυτό μου».
Πώς έγινε η συναλλαγή
Στις 21 Απριλίου, συνελήφθη σύμβαση μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του Σπύρου Παππά, με τον δεύτερο να είναι υπεύθυνος για την παροχή «πολιτικών και νομικών συμβουλών» στον πρώτο για την αγορά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων από τον όμιλο Sovcomflot. Μια συναλλαγή που πέρασε από το ραντάρ των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Όμως ήδη από την προηγούμενη ημέρα αυτής της σύμβασης, ο δικηγόρος είχε ζητήσει γραπτώς από την Κομισιόν να κάνει εξαίρεση και να επικυρώσει τη συναλλαγή προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή τράπεζα ING, πιστωτή της Sovcomflot. Στις 11 Μαΐου, η Επιτροπή απάντησε ότι η εφαρμογή των κυρώσεων εξαρτάται από τις εθνικές κυβερνήσεις και ως εκ τούτου κάλεσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία να επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά δεν χρειάστηκε καν να ζητήσει αυτή την εξουσιοδότηση γιατί λίγο μετά την αποστολή της επιστολής στην Επιτροπή, η εταιρεία του εφοπλιστή «έμαθε ότι η ING κατέσχεσε τα πλοία ως μέρος των δανειακών της συμβάσεων με τη Sovcomflot και ότι, κατά συνέπεια, η ING έγινε ο πωλητής των πλοίων», δήλωσε στο EIC ο Έλληνας εφοπλιστής.
Αποτέλεσμα: πρόκειται πλέον για συναλλαγή μεταξύ δύο ευρωπαϊκών εταιρειών, επομένως δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Έτσι ο εφοπλιστής μπόρεσε να αγοράσει τα τέσσερα ρωσικά πλοία λίγο πριν από την προθεσμία της 15ης Μαΐου που θα εφαρμόζονταν οι κυρώσεις.
Ερωτηθείσα από το EIC, η ING από πλευράς της δεν ήθελε να εξηγήσει τις λεπτομέρειες αυτής της συναλλαγής, υποδεικνύοντας ότι είχε «συμμορφωθεί πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ», επειδή οι συναλλαγές βασίστηκαν σε συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν την έναρξη των κυρώσεων.
Για την εμπλοκή του σε αυτήν την υπόθεση, ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι δεν θέλησε να απαντήσει σε αίτημα σχολιασμού από το EIC. Εκ μέρους της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος Christophe Marchand δεν θέλησε να αντιδράσει επί της ουσίας και εκφράζει τη λύπη του για την «παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας», σημειώνει η Le Soir.
Η περίπτωση του δεύτερου εφοπλιστή
Το δημοσίευμα συνεχίζει με μια ακόμα υπόθεση που αφορά σε έτερο Ελληνα εφοπλιστή. Σύμφωνα με τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο λάπτοπ του Τζιόρτζι, ένας άλλος Έλληνας εφοπλιστής ζήτησε επίσης συμβουλές από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη λήψη - παρά τις κυρώσεις - άδειας εξαγωγής ενός συγκεκριμένου τύπου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Εύα Καϊλή βάζει στο κόλπο και τον σύντροφό της, ο οποίος είναι υπεύθυνος να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με τους λομπίστες Μάριο Μάουρο και Σπύρο Παππά. Η τελευταία απευθύνει επιστολή στην Επιτροπή για να ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις. Το αίτημα επιστρέφει στην Coreper, την επιτροπή μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ. Και στις 16 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε εξαίρεση από τις κυρώσεις σχετικά με τα «συμπυκνώματα αερίου που παράγονται σε ρωσικές εγκαταστάσεις LNG», προς μεγάλη ανακούφιση του εφοπλιστή.
Σε επαφή με το EIC, ο Σπύρος Παππάς δηλώνει ότι «δεν είναι εξουσιοδοτημένος να σχολιάζει» τις υπηρεσίες που προσέφερε στον εφοπλιστή. Ισχυρίζεται ότι ο Ιταλός λομπίστας Mario Mauro τελικά δεν δραστηριοποιήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, κάτι που επιβεβαιώνει ο ενδιαφερόμενος. Η ομάδα του Έλληνα εφοπλιστή από πλευράς της, δεν έδωσε συνέχεια, καταλήγει το δημοσίευμα.