Η Εύα Καϊλή σπάει τη σιωπή της και αφηγείται την ιστορία της. Τέσσερις μήνες στη φυλακή μακριά από το παιδί της, μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επέστρεψε ως ανεξάρτητη στην ευρωβουλή και κάνει αγώνα να καθαρίσει το όνομά της.

Θυμάται εκείνο το πρωινό όπου όλα θα ανατρέπονταν με το μήνυμα φίλης της: «Κάτι συμβαίνει στον Τζόρτζι. Εμπλέκεται η αστυνομία». Η Καϊλή φοβήθηκε για τροχαίο, τον κάλεσε εκείνος δεν απάντησε. Το δεύτερο μήνυμα ήταν σοκ: «συνελήφθη». Μπήκε στο γραφείο του ψάχνοντας κάτι και βρήκε μια βαλίτσα με μετρητά. «Κατάλαβα ότι ήταν του Πανζέρι, ήθελα να την επιστρέψω» λέει στο Sky Νews. «Υπήρχαν δικά μου χρήματα τα οποία έμειναν στο διαμέρισμα.» συμπληρώνει και αρνείται κατηγορηματικά ότι έλαβε χρήματα για να προωθήσει συμφέροντα και να κάνει ερωτήσεις.

«Με κατέστρεψαν»

«Με κατέστρεψαν. Αν αυτά συνέβησαν σε αντιπρόεδρο της ΕΕ τότε πως θα νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες;» διερωτάται και καλεί σε δράση για την προστασία του κοινοβουλίου.

Ισχυρίζεται ότι κάλεσε την αστυνομία και όταν δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανέναν, αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος δράσης ήταν να βγάλει τα χρήματα από το διαμέρισμά της. «Δεν ήξερα και δεν ήθελα να μάθω τι ήταν».

Ο πατέρας της Αλέξανδρος ήταν επίσκεψη και αποφασίστηκε να πάει τα χρήματα στο ξενοδοχείο του που ήταν σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κοινοβούλιο. Το σχέδιο, λέει, ήταν να το πάρει ο Panzeri από εκεί. Αντίθετα, ο πατέρας της κρατήθηκε στο ξενοδοχείο και η Καϊλή συνελήφθη.

Φρενιτιδα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Επικράτησε φρενίτιδα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τα οποία παρουσίασαν την Καϊλή ως το μεγάλο έπαθλο του εισαγγελέα στην προσπάθεια των αρχών να εξοντώσουν ένα κύκλωμα διαφθοράς που απέφερε εκατομμύρια ευρώ.

«Ήταν κάποια από τα χρήματα σε εκείνη την τσάντα τα χρήματά σου;» τη ρωτά ο δημοσιογράφος. «Όχι. Απλά του Panzeri. Υπάρχουν υποκλοπές που το αποδεικνύουν.»

Στη φυλακή, ισχυρίζεται ότι εκφοβίστηκε και προειδοποίησε ότι, αν δεν ομολογούσε, θα της έπαιρναν το μικρό παιδί της. Οι αρχές το αρνούνται.

«Απείλησαν να δώσουν την κόρη μου στις κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν μπορούσα να τη δω για ένα μήνα, ήταν 20 μηνών, ήταν συνέχεια μαζί μου και ξαφνικά δεν ήταν. Σοκαρίστηκα ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν στην Ευρώπη».

«Θέλουν να θάψουν την υπόθεση για μετά τις ευρωεκλογές και μετά τις βελγικές εκλογές», υποστηρίζει. Οι δύο αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες για τον ίδιο μήνα. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας το αρνείται και επικαλείται απόφαση δικαστή.

Λίγοι θέλουν να μιλήσουν δημόσια για την υπόθεση. Ο Juri Laas, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι προσεκτικός στα λόγια του.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες», είπε. Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται πιο ρεαλιστής: «Δεν ξέρω αν είναι ένοχη ή όχι, αλλά από πολιτική άποψη μπορεί να μην έχει σημασία – η καριέρα της τελείωσε».

«Η όλη υπόθεση θα εκδικαστεί σε ανοιχτό δικαστήριο όταν παρουσιαστεί στον δικαστή, ο οποίος θα αξιολογήσει τα επιχειρήματα των διαδίκων με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν» απαντούν δικαστικές πηγές την ώρα που δεν είναι σαφές εάν θα απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες εναντίον της ή αν θα γίνει ποτέ δίκη.

«Πέρασα περισσότερο χρόνο στη φυλακή από τον καθένα» λέει η ίδια η Καϊλή η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που παρασύρει και το Ευρωκοινοβούλιο.