Ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία ανάγνωσης των ονομάτων των 36 κατηγορουμένων στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σε κλίμα έντασης η έναρξη

Συνεχείς διακοπές σημειώνονται στη δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη, λόγω εντάσεων και διαμαρτυριών για τη χωρητικότητα της αίθουσας όπου διεξάγεται η διαδικασία.

Μετά από δύο διακοπές, τη συνέχιση της δίκης πρότεινε η εισαγγελέας, με τις διαμαρτυρίες για τον συνωστισμό στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο συγκρότημα «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (πρώην ΤΕΙ Λάρισας) να είναι έντονες, οπότε και ακολούθησε τρίτη διακοπή.

Συγκεκριμένα οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας διαμαρτύρονταν για την πρόταση της προέδρου επισημαίνοντας πως τίθενται ζητήματα ασφαλούς διεξαγωγής της δίκης. Η πρόεδρος απάντησε πως το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει με τη νομιμοποίηση των συνηγόρων.

Ωστόσο μετά την πρόταση της εισαγγελέα για συνέχιση της δίκηςακολούθησε νέα τρίτη διακοπή, με τους συγγενείς θυμάτων και συνηγόρων τους να ζητούν αλλαγή του χώρου.

Αρχικά, η έδρα ανέβηκε στις 9 πρωί με την πρόεδρο να ανακοινώνει πως θα υπάρξει σύντομη διακοπή για να μετακινηθούν οι δημοσιογράφοι σε άλλη αίθουσα. Λίγο μετά τις 10 και με το κλίμα να είναι ήδη τεταμένο, η έδρα προχώρησε σε νέα διακοπή για 30 λεπτά, προκειμένου να αποφανθεί εάν θα συνεχιστεί η δίκη ή όχι, λόγω αυτής της κατάστασης. 

Διαμαρτυρίες συγγενών

Η γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Ελένη Βασάρα, σε δήλωσή της υποστήριξε ότι πως «μας στοίβαξαν σε μια αίθουσα και οι συνθήκες είναι ασφυκτικές». Παράλληλα, εξέφρασε την απορία της για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, τονίζοντας ότι, όπως είπε, «ήταν γνωστός στην κυβέρνηση ο αριθμός των διαδίκων και οι προδιαγραφές της αίθουσας».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Ρούτσι, αναφερόμενος σε όσα εξελίσσονται από το πρωί στον χώρο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το πράγμα, να είμαστε σαν τα κοτόπουλα στριμωγμένοι, είναι απαράδεκτο», επισημαίνοντας ότι «έχει γίνει ήδη τρεις φορές διακοπή της δίκης».

655967790-826543077170425-4177523944996404524-n.jpg

Κινητοποίηση

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι κινητοποίηση πολλών φορέων και πολιτών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί, με λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς από περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, εκφράζοντας την απαίτησή τους για απόδοση δικαιοσύνης και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές. Στον χώρο έχουν αναρτηθεί πανό με σχετικά συνθήματα.

652749155-1684408832728076-8837438512258802334-n.jpg

656940255-803695755593854-3655810432214755765-n.jpg

Στο εδώλιο 36 κατηγορούμενοι

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας θα βρεθούν 36 κατηγορούμενοι, με τους 33 εξ αυτών να παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος.

Πρόκειται για στελέχη οργανισμών από όλο το φάσμα λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου όπως ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ, με τα αδικήματα να είναι το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους, η οποία πράξη είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ' εξακολούθηση και από κοινού και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια απο υπόχρεο κατα συρροή, της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.

651506842-877078268703485-4576204273344353828-n.jpg

Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι πρώην πρόεδροι και διοικητικά στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΡΑΣ και της Hellenic Train, υπάλληλοι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.

Συνολικά οι μάρτυρες ξεπερνούν τους 350, με τουλάχιστον 230 όπως συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, Δικηγορικούς Συλλόγους και Σωματεία να παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας. Να σημειωθεί πως όλο το υλικό της δικογραφίας μεταφέρθηκε την Παρασκευή από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας στο Συνεδριακό Κέντρο.

650319570-908077545609511-7046715035200104865-n.jpg