Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την έκβαση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την κατάσταση, περιορίζοντας το Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Στα πλαίσια αυτά η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον πρόεδρο Μακρόν να διασφαλίσει ότι δεν παρέχονται στο Ισραήλ μέσα που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν τη διάπραξη γενοκτονίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας Κλοντ Σαμουγέ αναφέρει πως «Η Γαλλία πρέπει να σεβαστεί το καθήκον της αποτροπής μιας γενοκτονίας. Αυτό συνεπάγεται ειδικότερα ότι δεν θα πρέπει να παρέχονται στο Ισραήλ μέσα που του επιτρέπουν να υλοποιεί πράξεις που αντιπροσωπεύουν κίνδυνο γενοκτονίας». Παράλληλα με ανοικτή επιστολή, ζητάει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διασφαλίσει ότι «κανένα πολεμικό υλικό, οποιουδήποτε είδους, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση εγκλημάτων». Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «οι ισραηλινές αρχές απάντησαν δυσανάλογα» στις επιθέσεις που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Να «προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση σε γενοκτονία

Στην ανοικτή επιστολή του, ο Σαμουγέ υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), στο οποίο προσέφυγε η Νότια Αφρική διέταξε το Ισραήλ στις 26 Ιανουαρίου 2024 να «προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση σε γενοκτονία, θεωρώντας εύλογο τον κίνδυνο. «Λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική καταστροφή που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας, όλα τα κράτη […] έχουν σαφή υποχρέωση να διασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων», αναφέρει ο Σαμουγέ.