Το Υπουργείο Παιδείας φέρνει μια σημαντική εκπαιδευτική καινοτομία στην Ελλάδα με την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate - IB) στα δημόσια Πρότυπα Λύκεια. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά τον Σεπτέμβριο του 2026, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για μαθητές που στοχεύουν σε σπουδές στο εξωτερικό ή επιδιώκουν ακαδημαϊκή αριστεία.

Το IB στη δημόσια εκπαίδευση

Με στόχο τη διασύνδεση της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης με τα παγκόσμια πρότυπα, το πρόγραμμα IB θα εφαρμοστεί αρχικά σε πέντε Πρότυπα Λύκεια, ενώ μέχρι το 2028 αναμένεται η γενίκευσή του σε όλα τα Πρότυπα Λύκεια της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, το IB συνδυάζει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, αναλυτικών δεξιοτήτων και δημιουργικότητας, και αναγνωρίζεται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Τα χαρακτηριστικά του IB

Το IB απευθύνεται σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό απαιτητικών μαθημάτων και δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα οργανώνεται σε έξι θεματικές ομάδες:

  1. Γλωσσικές Σπουδές και Λογοτεχνία
  2. Εκμάθηση Ξένης Γλώσσας
  3. Ανθρωπιστικές Επιστήμες
  4. Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμη Υπολογιστών
  5. Μαθηματικά
  6. Τέχνες

Οι μαθητές επιλέγουν συνολικά έξι μαθήματα, εκ των οποίων τρία ή τέσσερα παρακολουθούνται σε ανώτερο επίπεδο (HL). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ερευνητικές εργασίες και συμμετοχή σε δημιουργικά και κοινωνικά πρότζεκτ.

Εξετάσεις και αξιολόγηση

Οι τελικές εξετάσεις, που διενεργούνται από τον Διεθνή Οργανισμό του IB, διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Η βαθμολογία κυμαίνεται από 1 έως 7 ανά μάθημα, με άριστα το 45. Οι μαθητές που επιτυγχάνουν υψηλή βαθμολογία μπορούν να διεκδικήσουν θέση στα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τη βάση εισαγωγής να κυμαίνεται ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

Δωρεάν πρόσβαση και συμπερίληψη

Το νέο πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα πρόσβασης στο IB χωρίς δίδακτρα, σπάζοντας τα παραδοσιακά οικονομικά εμπόδια που συνδέονται με ιδιωτική εκπαίδευση. Στόχος του Υπουργείου είναι η καθιέρωση ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος που θα προάγει την ισότητα ευκαιριών.

Η πιλοτική εφαρμογή του IB σηματοδοτεί μια νέα εκπαιδευτική εποχή για τα ελληνικά δημόσια σχολεία, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το εγχείρημα αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς.

Η επιλογή των σχολείων που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.