Ανοίγει ο δρόμος του διορισμού και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ύστερα από σχετική απόφαση του ΣτΕ, για την κατάρτιση του πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ θα προσμετράται και η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, με την προϋπόθεση ότι έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον δυο χρόνια σε δημόσια σχολεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την την τροπολογία, για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μπαίνει συντελεστής 0,90 ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας στις ιδιωτικές σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ανώτατο όριο τις 120 μονάδες, ενώ για τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου ο συντελεστής είναι μία μονάδα ανά μήνα και δύο σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.

Χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρει: «Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αναγκαία, προκειμένου η κατάταξη των υποψηφίων εκπαιδευτικών, μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Γ1.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για το έτος 2025 να διενεργηθεί, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας και σε συμμόρφωση προς τις υπ’ αρ. 1251/2024 και 1252/2024 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε ως αντισυνταγματική η περ. ζ΄ της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 4589/2019».

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση -κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία- «αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας». Κρίθηκε δε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία.