Στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επέλεξε να επιστρέψει τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων αναφέρεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο tomanifesto.gr.

Όπως εξηγεί με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ ο Ερντογάν χάνει την πρόσβαση από «την πίσω πόρτα» στον Λευκό Οίκο και τις διευκολύνσεις που του παρείχε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και την ίδια ώρα το ποτήρι της ΕΕ τείνει να ξεχειλίσει αν συνεχίσει η Τουρκία την επιθετική πολιτική.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές εξηγεί πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο οπότε και δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις.

«Οι διερευνητικές έχουν ένα αντικείμενο. Την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κάνει 60 γύρους τέτοιες συνομιλίες με τελικό στόχο είτε να συμφωνήσουμε τι παίρνει ο καθένας – δεν είναι πιθανό αυτό να συμβεί- είτε να συμφωνήσουμε πως το θέμα το στέλνουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» εξηγεί η Ντόρα Μπακογιάννη.

Συμπληρώνει πως η Τουρκία δεν θέλει να αποδεχθεί το πλαίσιο των διερευνητικών καθώς αυτό θα σήμαινε πως αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και την Χάγη.

Ακούστε την πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη