Η «φρουρά» του Στέφανου Κασσελάκη κήρυξε και επισήμως τον πόλεμο στους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που εκείνοι ετοιμάζουν έναν νέο φορέα και οργανώνουν τα γραφεία τους στην περιοχή του Νέου Κόσμου, χωρίς προς το παρόν να βιάζονται να ανταποδώσουν τα πυρά. Την ίδια στιγμή άλλα τρία στελέχη ανακοίνωσαν επισήμως την απόφαση τους να αποχωρήσουν από το κόμμα, άλλοι το σκέφτονται και, γενικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει μπει οριστικά και αμετάκλητα στη φάση της εξαΰλωσης του.
Το πρωί της Παρασκευής, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν λέγοντας ότι οι βουλευτές που αποχώρησαν θα αντιμετωπίζονται από εδώ και στο εξής ως «στελέχη ανταγωνιστικού φορέα» και πρόσθεσε ότι η Ιστορία θα κρίνει αν είναι αποστάτες.
Προς το παρόν, πάντως, η Δώρα Αυγέρη πολεμά φαντάσματα, καθώς οι 11 βουλευτές που έφυγαν δεν δείχνουν την ίδια συγκρουσιακή διάθεση ή τουλάχιστον η ρητορική τους δεν παραπέμπει σε πολιτικούς που θέλουν να ρίξουν την πρώτη πιστολιά. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «αυτό που κάνουμε δεν είναι μια κίνηση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ασχοληθούμε με εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ένα κενό στην αντιπολίτευση. Έχουν βγει τέσσερις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα. Ήταν υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα όριο κόντρα σε μια πορεία εκφυλισμού».
Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους αποχωρήσαντες είναι να οργανωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να βρουν το όνομα του νέου πολιτικού φορέα και να μοιράσουν τους ρόλους, καθώς σχεδιάζουν να έχουν ενεργή παρουσία στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Και φυσικά να προσελκύσουν και άλλους δυσαρεστημένους με την ηγεσία του Στεφάνου Κασσελάκη, όπως, για παράδειγμα, τον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον νέο φορέα αν συμπίπτουν οι πολιτικές θέσεις τους.
Οι τρεις αποχωρήσεις
Σε αυτό που έχει γίνει πλέον κανονικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή άλλα τρία στελέχη αποχαιρέτησαν την Κουμουνδούρου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αποχώρησε και στην επιστολή του κάνει λόγο για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεντρωτική και αρχηγοκεντρική δομή, ενώ επισήμανε ότι «η καθιέρωση τρόπου ψηφοφορίας για πρόεδρο χωρίς στοιχειώδη εχέγγυα πολιτικής ταυτότητας – με μόνο όρο να πληρωθεί ένα δίευρο – ήταν η κορυφαία αλλά όχι πλέον απρόσμενη πράξη απορρύθμισης και άλωσης ενός πολιτικού χώρου. Τα υπόλοιπα, η εκλογή του κ. Κασσελάκη, με τις απίθανες για την Αριστερά και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και τον εσωκομματικό αυταρχισμό, καθώς και η δημοσκοπική πτώση, ήταν απλώς τα απότοκα».
Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης και ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» Άγγελος Τσέκερης αποχώρησαν χωρίς μακροσκελείς επιστολές αλλά με ένα «ψυχή βαθιά» ως αντίο στο κόμμα που υπηρέτησαν επί δεκαετίες.
Κασσελάκης: Θα έκανα στην άκρη αν η Αχτσιόγλου μου έλεγε ότι ήθελε να γίνει πρόεδρος
Η χθεσινή πολιτική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη περιορίστηκε σε μια ανάρτηση η οποία περιείχε μια επίθεση στους βουλευτές που αποχώρησαν και μια καινοφανή δήλωση για την Έφη Αχτσιόγλου. Σε μια προσπάθεια να δείξει ομαδικό πνεύμα και αυτοθυσία για το κοινό καλό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητα του αν η Έφη Αχτσιόγλου του έλεγε ότι θέλει οπωσδήποτε να γίνει πρόεδρος. «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει "αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω", θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας».
Αυτή η δήλωση (σ.σ.: χυδαία την χαρακτήρισε η ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση) δεν έμεινε αναπάντητη. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις» επισήμαναν στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσαν: «Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμιά απολύτως καρέκλα».