Διακομματική ασπίδα για την Ελλάδα

25
Pixabay
Το καταγράφω ως εξαιρετικά σπάνιο γεγονός και περιμένω να δω πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Αναφέρομαι σε μια διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία των βουλευτών που συμμετέχουν στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης (από Γιώργο Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη έως Θόδωρο Ρουσόπουλο, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιώργο Κατρούγκαλο), με στόχο να εκλείψουν οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για θέματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα (θρησκευτική ελευθερία, καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, αστυνομική αυθαιρεσία, κακές συνθήκες στις φυλακές κ.λπ.).
Το σχετικό νομοσχέδιο – που προβλέπει και νέο ένδικο μέσο στη διάθεση των φυλακισμένων για τις συνθήκες κράτησης – συντάχθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και είναι η πρώτη προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης όλων των ανοικτών θεμάτων που έχει η Ελλάδα στο ΕΔΑΔ.
Ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος το εισηγήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλία βουλευτών και όχι για κυβερνητικό νομοσχέδιο. Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «ιστορική πρωτοβουλία», ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο, αφού πάει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, θα συζητηθεί μετά στην Ολομέλεια.
Από τον Μικροπολιτικό των “ΝΕΩΝ”
Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr