Τη δέσμευση της Νέας δημοκρατίας ότι θα ψηφίσει συγκρότηση Προανακριτικής για τα Τέμπη, μιας ή δυο συνεδριάσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών ζητεί  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά αναφέρει:

«Μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη μιας η δυο συνεδριάσεων προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος και να οδηγηθεί ο κ. Καραμανλής και όσα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη ώστε να δικαστουν με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων;».

Η απάντηση Βορίδη

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάκης Βορίδης είπε «ας το καταθέσει πρώτα και θα δούμε αν υπάρχουν νεότερα στοιχεία, διότι έχουν ήδη κατατεθεί δύο προτάσεις για σύσταση προκαταρκτικής τις οποίες η Βουλή απέρριψε. Έχουν κατατεθεί για τα ζητήματα της 717. Αυτό απερρίφθη». «Στην κυρία Κεχαγιά απαντάω, αν πιστεύουνε αυτά που λένε, να καταθέσουν την πρότασή τους, να δούμε το περιεχόμενο τους, τα νεότερα στοιχεία και να τα αξιολογήσουμε», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, υπενθύμισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «ήμουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στην Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media».

Ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι δήθεν ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία λέγοντας «ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει», σημειώνοντας ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».