Εξαιρετικά υπερήφανος για το έργο που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών τα τέσσερα τελευταία χρόνια δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, στη συνάντηση του με τους διπλωματικούς συντάκτες. «Εάν την ημέρα που ερχόμουν, μου έλεγε κάποιος ότι θα είχαμε καταφέρει τα μισά από όσα καταφέραμε, και πάλι θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχισμένος» είπε.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «όλα αυτά προϋπέθεταν την αποδοχή και τη συνεννόηση και της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου. Δεν λέω κατ' ανάγκην της συμφωνίας σε όλα, αλλά τουλάχιστον της συνεννόησης».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία καθώς, όπως σημείωσε, είναι ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε υπουργό και στην κοινωνία. «Υπηρετήσατε τη λογική της συνεννόησης και της συναντίληψης για προκλήσεις που υπερέβαιναν και μια κυβέρνηση και έναν υπουργό και μια χρονική συγκυρία» τους είπε και μίλησε για το σκληρό πρόγραμμα των ταξιδιών του μετά την πανδημία. «Καταλαβαίνω ότι θα ήταν καλύτερα να είχαμε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα, να μέναμε και κάπου κάποιο βράδυ. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι προτεραιότητες δε μπορούσαν να υπηρετηθούν με ένα χαλαρότερο πρόγραμμα, διότι απλούστατα έπρεπε αμέσως μετά τον κορονοϊό να εξηγήσουμε στην παγκόσμια κοινότητα ποιες είναι οι θέσεις μας. Να μη θεωρούν δηλαδή ότι οι διαφορές με τους γείτονές μας είναι ιστορικές διαφορές, όπως π.χ. θα μπορούσε κανείς να θεωρεί ότι τσακώνονται οι σκύλοι και οι γάτοι γιατί ακριβώς είναι αυτό που είναι. Έπρεπε να εξηγήσουμε ποια είναι η βάση, ποια είναι η αντίληψη, ποιες είναι οι θέσεις, τι συμβαίνει και τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια κοινότητα. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε με ένα χαλαρό πρόγραμμα. Έπρεπε να δούμε όσους περισσότερους, να κάνουμε φίλους όσους περισσότερους, να εξηγήσουμε σε όσους περισσότερους. Αυτό υπηρετήθηκε κατά επαρκέστατο τρόπο», κατέληξε.