Την ξεκάθαρη θέση ότι «δεν φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα» κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Άλλωστε, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο mega, το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι θέμα ενός κόμματος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απόλυτα ξεκαθάρισε ποια είναι η ατζέντα που κατεβαίνουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δεν φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Δεν φιλοδοξούμε να ασκήσουμε ηγεμονία. Λέμε πως το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι θέμα ενός κόμματος. Εάν υπάρξει όμως ταύτιση πολλών κομμάτων και ενός συντριπτικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας τότε θα ήταν αντιδραστικό να σταθούμε εμείς εμπόδιο. Συμπλήρωσε δε ότι «δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έκρινε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα καλά της, τα κακά της και έκρινε αναλόγως».

Σχολιάζοντας το αφήγημα της αντιπολίτευσης για δήθεν «αλαζονική συμπεριφορά», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναρρωτήθηκε «πόθεν προκύπτει η αλαζονεία;». Και συμπλήρωσε: «Εάν πρέπει να κατηγορηθούμε επειδή η ελληνική κοινωνία προτίμησε την δική μας πρόταση με ένα συντριπτικό ποσοστό, φαντάζομαι ότι είναι ένας τρόπος να διατυπώσει κανείς την "κατηγορία" του. Αλλά εάν είναι προσχηματικός επειδή "πρέπει" να λεχθεί, δεν καταλαβαίνω  τι στην συμπεριφορά μας μπορεί να μας εκθέσει σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως έχουμε τοποθετηθεί επί τη βάση της μετριοπάθειας, της ταπεινοφροσύνης και της επανυποβολής της πρότασής μας στην ελληνική κοινωνία». διευκρίνισε δε εκ νέου τη σαφή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ότι «το μεγάλο διακύβευμα είναι να προκύψει μία κυβέρνηση που θα επιτρέψει ο τρόπος να πάει μπροστά. Μία τέτοια κυβέρνηση είναι μία μονοκομματική, με έναν συγκεκριμένο πρωθυπουργό. Τον Κυριακό Μητσοτάκη προτείνουμε για πρωθυπουργό. Δεν πάμε με ανοιχτή ατζέντα στις εκλογές. Έχουμε εξηγήσει και από την πρώτη φορά τι θα κάνουμε με την δυνατότητα που θα μας δώσει η ελληνική κοινωνία αν προτιμήσει την πρότασή μας».

Σε ερώτηση ποιον θα προτιμούσε για αντιπολίτευση, τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε: «Δεν δικαιούμαστε εμείς να έχουμε προτιμήσεις, αυτή τη σκέψη πρέπει να την κάνει η ελληνική κοινωνία. Εμείς έχουμε ανοιχτές συζητήσεις επί θεμάτων με όλα τα κόμματα. Και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να καταθέσει μία πρόταση και εμείς έχουμε μία διαφορετική πρόταση από του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική αντιμετώπιση στα φορολογικά θέματα από εμάς. Εμείς για παράδειγμα θέλουμε το ύψος των γονικών παροχών να παραμείνει εκεί που είναι, άλλα κόμματα διατυπώνουν άλλες σκέψεις, δηλαδή προσβλέπουν την μείωση των γονικών παροχών δηλαδή να δυσκολέψουν την μεταβίβαση της περιουσίας ανάμεσα στις γενιές».

Ελληνοτουρκικά και διεθνείς σχέσεις

Επίσης ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν. «Πάντα όταν υπάρχει μία εκλογική νίκη ο επικεφαλής της κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές στου υπουργούς. Τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον πήρα τηλέφωνο και τον συνεχάρην για την εκλογική τους νίκη. Τώρα πώς θα διατάξει ο κ. Ερντογάν την καινούρια του κυβέρνηση, αλίμονο εάν εξέφραζα πέραν του προσωπικού, άποψη και προτίμηση. Είναι πολύ σοβαρά θέματα για να στερεώνονται σε μία προσωπική βάση επικοινωνίας. Σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις η προσωπική σχέση βοηθάει, το ξέρουμε όλοι, δεν θα εκφράσω όμως άποψη για το τι θα κάνει ο Ερντογάν, θα ήταν λάθος», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Σχετικά με την θέση της Ελλάδας εάν βρεθεί ξανά στο υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε: «Δεν θα απαντήσω επί τη βάση αυτής της υπόθεσης εργασίας γιατί είναι λάθος, είναι σαν να προδικάζω την κρίση του προέδρου της ΝΔ, και δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις. Πιστεύω ότι η τουρκική συμπεριφορά μετά την επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές μας δίνει ένα παραθυράκι ευκαιρίας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε αυτό το παράθυρο να γίνει πόρτα στη βάση των πάγιων ελληνικών θέσεων, δηλαδή οι θέσεις που επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία καινούρια προσπάθεια. Έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση στην Τουρκία θα έχομε μία καινούρια κυβέρνηση στην Ελλάδα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε. Είναι ανάγκη και για τις δύο χώρες να συνομιλήσουν και μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε λύση για τις διαφορές μας, αν και δεν δίνω μεγάλη πιθανότητα σε αυτό. Το υπάρχον κλίμα αυτό μπορεί οτιδήποτε να το διαταράξει και έκανα μεγάλη προσπάθεια και εγώ και πολλοί άλλοι προεκλογικά να το συντηρήσουμε. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος δεν λειτούργησε με τρόπο που να δυναμιτίσει αυτό το κλίμα, τα κόμματα ήταν μετρημένα στις τοποθετήσεις τους στα εξωτερικά ζητήματα».

Ο Νίκος Δένδιας έκανε σαφές ότι θα πρέπει «επιχειρήσουμε με την Τουρκία μια νέα προσέγγιση με τις πάγιες θέσεις μας και να δούμε μήπως η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία πριν από τους σεισμούς αλλά μια Τουρκία που αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μία στενή σχέση. Το Διεθνές Δίκαιο δεν σου επιτρέπει το παζάρι αλλά την εξήγηση των θέσεων και αντίληψη των νόμιμων συμφερόντων της άλλης πλευράς. Στο τέλος της ημέρας υπάρχει η Χάγη, αυτό το ξέρουμε όλοι αλλά η Χάγη είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει να θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο εάν είναι οι Παξοί ή οι Αντιπαξοί ή οποιοδήποτε άλλο μέρος, ελληνικό έδαφος ή όχι. Αυτό δεν είναι προς κρίση, άλλα είναι. Η Ελλάδα δεν έχει φιλοδοξία να αποκλείσει την Τουρκία από πρόσβαση στη θάλασσα, η Ελλάδα έχει συμφέροντα από ελεύθερη πρόσβαση της Τουρκίας στη θάλασσα. Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, είμαστε  ένα κράτος που η οικονομία του βασίζεται στις υπηρεσίες. Έχουμε δυναμισμό και ο δυναμισμός μας έχει πάει επανειλημμένα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Θέλουμε τις επαφές μέσα σε ένα πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον ίδιον, «η Τουρκία κάνει λάθος στο να μην συμφωνήσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει συμφωνήσει για την Φινλανδία. Η Σουηδία θα προσδώσει στη συμμαχία δεν θα στερήσει. Θα ενισχύσει το ελληνικό αφήγημα ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μία αμυντική συμμαχία αλλά και μία συμμαχία ιδεών και αντιλήψεων για τον πλανήτη. Η Τουρκία πρέπει να το ενθαρρύνει αυτό αλλιώς θα εκτεθεί. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θα ήταν χαρούμενοι εάν η Τουρκία συνεχίζει να επιτρέπει στην Ελλάδα να έρθουν σε ένα διάλογο στην βάση του διεθνούς Δικαίου. Τα νησιά δεν είναι επιθετικές τοποθετήσεις στρατευμάτων έναντι της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν σκοπό να εισβάλει στην μικρά Ασία. Απέναντι όμως υπάρχει μία στρατιά η οποία έχει και αποβατικά και πολλά άλλα. Η Ελλάδα είχε πάντα αμυντική διάταξη και πάντα ήθελε να ασκεί το δικαίωμα της άμυνας όπως αυτό υπάρχει στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων εθνών. Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία ούτε θα απειλήσει την Τουρκία, δεν είναι στην κουλτούρα μας».