Η χαλαρή ψήφος συνιστά ανεύθυνη πολιτική συμπεριφορά και σωρεύει δεινά. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ίσως πως αυτό το έχουμε διδαχθεί, ιδιαίτερα μετά τα όσα υπέστημεν την περίοδο 2010-2019. Ήταν μια περίοδος που σημαδεύθηκε από λάθη (και) των εκλογέων που μας στοίχισαν πάρα πολύ ακριβά. Το να απαριθμήσουμε τα δεινά και να ανασύρουμε εδώ επώδυνες μνήμες δεν θα είχε κανένα νόημα. Ό,τι συνέβη το θυμόμαστε όλοι και έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας, ενώ οι πρωταγωνιστές κάποιων εξωφρενικών πολιτικών έχουν τεθεί από τον κόσμο στο περιθώριο εδώ και καιρό.

Η Ελλάδα το 2019 γύρισε σελίδα και προχώρησε. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών που έβγαλε τον κόσμο οργισμένο στους δρόμους, οι ψηφοφόροι έδωσαν τέλος στον αριστερισμό και στην αρνησιπατρία. Το 2023 επικρότησαν τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, δίνοντας μεγάλες και απανωτές νίκες στη Νέα Δημοκρατία και κονιορτοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ του εθνομηδενισμού. Τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα, χωρίς να έχει κλείσει χρόνος από την τελευταία κάλπη, ζητά με περισσό θράσος και τα ρέστα!

Θέλει πολλή προσοχή λοιπόν το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί δια των ευρωεκλογών. Απαιτείται ωριμότητα. Η αντιπολίτευση πιέζει, καθώς παίζει το τελευταίο της χαρτί. Δεν πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να αναθαρρήσει. Το πολιτικό γιουρούσι της πρέπει να αποκρουστεί. Περιθώρια δεν υπάρχουν. Όποιος συμπολίτης μας νομίζει ότι υπηρετεί την πατρίδα η αποστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπων που θα καταγγέλλουν την Ελλάδα με διάφορες προφάσεις, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί. Διότι όσοι πάνε στις Βρυξέλες θα είναι τα επόμενα πέντε χρόνια ο καθρέπτης μας.

Σε ένα ασύμμετρο γεωπολιτικό περιβάλλον όπου οι απειλές πολλαπλασιάζονται διαρκώς, η μόνη επιλογή είναι να κρατά το πηδάλιο της χώρας μια αποδεδειγμένα ισχυρή κυβέρνηση. Η ενίσχυση των λαϊκιστικών σχημάτων στην Ευρώπη θα δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα. Ποιοι έχουν τη διάθεση να παίξουν με τη φωτιά; Μέχρι τις ευρωεκλογές απομένουν δύο μήνες. Υπάρχει ακόμα χρόνος να συνειδητοποιηθεί από όλους μας το διακύβευμα αυτών των εκλογών και να αποφασίσουμε νηφάλια. Προτεραιότητα τώρα είναι να πειστούν οι πολίτες πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα στην κάλπη.