Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε ηλικία 36 ετών ήταν ο νεότερος υπουργός Οικονομικών που πέρασε από τη Γαλλία.  Οι φιλελεύθερες απόψεις του συγκρούστηκαν με τις συντηρητικές της κυβέρνησης Ντε Γκωλ και οδηγήθηκε στην έξοδο. Σε ηλικία 48 ετών ήταν ο νεότερος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με θητεία επτά ετών. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η Γαλλία καθιερώθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη και η τέταρτη στον κόσμο.

του Χάρη Παυλίδη

 Σε ηλικία 94 ετών έφυγε χτυπημένος από τον κορωνοϊό, αφήνοντας ως παρακαταθήκη τη συγγραφή του προσχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος το οποίο δυστυχώς δεν εγκρίθηκε. Έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για μια φιλελεύθερη Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Κρατών.

Νεωτεριστής, κεντρώος, φιλελεύθερος, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, είναι ο πρόδρομος του σημερινού Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Το φιλελεύθερο κεντρώο προφίλ του Μακρόν έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο του Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Μόνο, που ο πρόδρομος του Μακρόν αντιπαρατέθηκε με τις ιδέες της Αριστεράς και βγήκε νικητής, σε μια περίοδο που ο απόηχος από τον Μάη του ’68 φόρτιζε συγκινησιακά τη γαλλική κοινωνία. Επιπλέον είχε απέναντί του έναν μεγάλο αντίπαλο. Τον σοσιαλιστή Φρανσουά Μιττεράν. Η νίκη του το 1974, εκτός του προσωπικού χαρακτήρα, ήταν μια μεγάλη νίκη των φιλελεύθερων ιδεών.

Η απάντηση στην Αριστερά, που ξεκίνησε με την περίφημη φράση του Ζισκάρ ντ’ Εστέν προς τον σοσιαλιστή αντίπαλό του: «Δεν έχετε, κ. Μιττεράν, το μονοπώλιο της καρδιάς», και συνεχίστηκε μ’ ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα που άλλαξε τη Γαλλία.

Η ενηλικίωση στα 18 και η καθιέρωση της ψήφου στην ίδια ηλικία, η με νόμο αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, οι νόμοι με τους οποίους απελευθερώθηκε η γαλλική οικονομία από τον κρατισμό, αλλά και η αντισυμβατικότητα του σημάδεψαν την πολιτική αλλαγή.

Ήταν αυτός που σπάζοντας το αυστηρό πρωτόκολλο καλούσε τους γάλλους να δειπνήσουν μαζί του μια φορά την εβδομάδα, αυτός που δεχόταν στο γραφείο του εργαζόμενους ώστε να έχει απυθείας γνώση των προβλημάτων τους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είχε καλέσει μετανάστες από το Μαλί, προκειμένου να προγευματίσει μαζί τους τα Χριστούγεννα.

Για την Γαλλία και την Ευρώπη, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ήταν ένας μεγάλος φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής. Ένας φλογερός ευρωπαϊστής του οποίου το όραμα της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης καλείται να υλοποιήσει ο Εμανουέλ Μακρόν. Για την Ελλάδα, ο «Έλληνας» Ζισκάρ, είναι το αεροπλάνο που έφερε τη Δημοκρατία, στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το όνομά του θα μείνει συνδεδεμένο με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Μακάρι και οι ιδέες του, οι αντιλήψεις του και η αντισυμβατική νοοτροπία του, να εμπνεύσουν τους Έλληνες φιλελεύθερους ώστε εκεί να βρουν απαντήσεις, αντίστοιχης με εκείνη που έδωσε στον Μιττεράν.