Μέσα σε μία άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς υπήρξε διαφωνία για τον αριθμό των μελών που απαρτίζουν το σώμα αλλά και για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο στην αίθουσα, ξεκίνησε τελικά η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο είναι τα επίμαχα θέματα των αντιπαραθέσεων. Η απαρτία και το θέμα της συνεδρίασης. Και τα δύο απαντήθηκαν ή δεν απαντήθηκαν από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, η ΚΕ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα. Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης χωρίς να παίρνουν κάρτα και κάνοντας δηλώσεις δείχνει ότι περιφρονούν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, σε όποια προσπάθεια περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών, οφείλει να αυτοπροστατευθεί και θα αυτοπροστατευθεί με τις αποφάσεις που θα λάβει».

Στα όσα είπε ο Γιάννης Ματζουράνης η τελευταία πρόταση, ίσως φωτογραφίζει και την απόφαση ‐αν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση- της ΚΕ. Στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του ενδέχεται να κριθεί επιβεβλημένη κίνηση ο αποκλεισμός όσων την απειλούν. Όπως μία υποψηφιότητα Κασσελάκη...

Και για να μη μείνουν αμφιβολίες ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του κόμματος, η Κουμουνδούρου αποσαφηνίζει: «Απαρτία σημειώθηκε στην ΚΕ και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους.

Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος».

Η συνεδρίαση της ΚΕ μάλιστα ξεκίνησε - στα χαρτιά τουλάχιστον- προσπερνώντας –ως άνευ σημασίας– τη χθεσινή δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποσύρει το εξώδικο κατά της Κεντρικής Επιτροπής και την επισήμανση των «Κασσελακικών» ότι δεν υπήρχε θέμα συνεδρίασης. Διανεμήθηκε η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ, η οποία επαναλαμβάνει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να θέματα του πόθεν έσχες και του εξωδίκου του Στέφανου Κασσελάκη, με αποτέλεσμα η συζήτηση –εάν πραγματοποιηθεί– να ξεκινά για τα επίμαχα θέματα από το μηδέν. Και μπορεί να μην υπάρχει στην εισήγηση ζήτημα αποκλεισμού ή διαγραφής Κασσελάκη, αλλά τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να θέσουν το θέμα.

Εκτροπή καταγγέλουν οι «Κασσελακικοί»

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ ο «Κασσελακικός» Θανάσης Οικονόμου έθεσε θέμα γιατί μπήκαν στην αίθουσα πρόσωπα που δεν είχαν προμηθευτεί το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση άργησε να αρχίσει περισσότερο από μιάμιση ώρα, με τη Θεοδώρα Τζάκρη να αποδίδει την καθυστέρηση στην αγωνιώδη προσπάθεια των «87», που έγιναν 100, να «πετύχουν» την απαραίτητη απαρτία, καλώντας, όπως σημειώνει, «μέλη να προσέλθουν τα οποία αρνούνται να το κάνουν για να μη νομιμοποιήσουν την εκτροπή. Τι άλλο μένει ακόμα; Το μόνο που έχει μείνει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές».

Οι «Κασσελακικοί» δεν μπήκαν στην αίθουσα και κάποιοι εξ αυτών έμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τον ξενοδοχειακό χώρο της συνεδρίασης.

«Προβοκάτσιες» βλέπουν οι «Πολακικοί»

Ο Παύλος Πολάκης απουσιάζει στην Κρήτη, αλλά πρόσωπα που είναι κοντά του βρίσκονται στη συνεδρίαση και καταγγέλλουν προσπάθεια να στηθούν «προβοκάτσιες» από την πλευρά στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην πλευρά Κασσελάκη.

Όταν ο Βασίλης Σμπώκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ομάδας Πολάκη μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, ο Λεωνίδας Μπεχράκης από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη φέρεται να του είπε «όποιοι Κρητικοί είστε πάνω από 300 μέτρα είστε κότες». Τότε ο Βασίλης Σμπώκος στράφηκε προς το μέρος του, για να απαντήσει στην πρόκληση. Ωστόσο, μέλη της πλειοψηφίας αντιλήφθηκαν ότι εκείνη τη στιγμή πως κάποιοι λάμβαναν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα, φωνάζοντάς του Σμπώκου «Βασίλη, μην απαντάς είναι στημένο».

Στη συνεδρίαση δεν μετέχουν και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Νίκος Σκορίνης, που χθες κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, και ο Πάνος Ρήγας.