Πρόγραμμα κινήτρων εθελουσίας εξόδου για περίπου 900 εργαζόμενους ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, με στόχο στην ετήσια εξοικονόμηση μικτού μισθολογικού κόστους 56 εκατ. ευρώ.

Οι 900 που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα συνολικού ύψους άνω των 31 εκατ. ευρώ είναι όσοι απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, πλην του ΑΗΣ Μελίτης. Για τον σταθμό αυτό, όπως κι εκείνο της Μεγαλόπολης, η δημόσια εταιρεία, πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να εκδώσει ξεχωριστή απόφαση σηματοδοτώντας το δεύτερο κύμα της εθελουσίας εξόδου.

Από την απόφαση προκύπτει ότι η εταιρεία θέλει να μειώσει κατά ένα τρίτο το προσωπικό των μονάδων της Καρδιάς, του Αγίου Δημητρίου και του Αμυνταίου. Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023, ενώ ο σταθμός του Αμυνταίου στη Φλώρινα θα σβήσει φέτος. Όσοι αποχωρήσουν, δηλώνοντας συμμετοχή μέχρι τις 30 Ιουνίου θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση των 15.000 ευρώ συν το μπόνους των 20.000 ευρώ.

Η προϋπόθεση συμμετοχής είναι το προσωπικό που θα φύγει να είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που θα συμπληρώσουν το προαναφερόμενο όριο ηλικία και στο τέλος της φετινής χρονιάς (31 Δεκεμβρίου του 2020).

Η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να τρέξει και τα επόμενα χρόνια αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου επιδιώκοντας τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Τα όποια κενά, π.χ. 1.000 εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, θα καλυφθούν με προσλήψεις χαμηλότερου μισθολογικού κόστους, εκτός δηλαδή της ΣΣΕ της εταιρείας με τη ΓΕΝΟΠ.

Η στρατηγική αυτή της διοίκησης του Γιώργου Στάσση θα συνεχιστεί, ενώ ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους φάνηκαν οι «καρποί» της. Η ΔΕΗ έκανε ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, επιστροφή στην κερδοφορία μέσα από δύο κινήσεις: Την εφαρμογή των μέτρων του περασμένου Σεπτεμβρίου και τη μείωση των δαπανών ενέργειας.

Έτσι το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε αυξημένα έσοδα, παρά το μειωμένο όγκο πωλήσεων, της τάξης των 81 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες ύψους 167 εκατ. ευρώ.

Στους χειρισμούς ως προς την περιστολή των δαπανών, η διοίκηση αξιοποίησε και το μομέντουμ της μείωσης των τιμών των καυσίμων αλλά και της έγκαιρης προετοιμασίας της ώστε να προμηθευτεί φθηνότερο LNG ρίχνοντας σημαντικά με τον τρόπο αυτό το κόστος του ενεργειακού της μείγματος. Παράλληλα περιόρισε πάνω από 31% τη λιγνιτική παραγωγή ρίχνοντας και τις δαπάνες αγοράς δικαιωμάτων CO2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η μείωση των προαναφερόμενων δαπανών ενέργειας άγγιξε τα 208 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εξοικονόμησε και σημαντικά ποσά από τον τομέα των επενδύσεων σε συμβατική παραγωγή, λόγω της τελικής ευθείας στην οποία μπαίνει η λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαϊδα 5”.

Πηγή: capital.gr