Συμφωνία για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW υπέγραψε η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση, το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως, καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog στην Ανατολική Ρουμανία, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επελέγη ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος δήλωσε σχετικά: «Η ΔΕΗ συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με μία ακόμα συμφωνία-ορόσημο».

«Με τη συγκεκριμένη εξαγορά ισχυροποιούμε το αποτύπωμα μας στη Βαλκανική χερσόνησο και πραγματοποιούμε ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξής μας, με απώτερο στόχο να γίνουμε η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και προχωράμε δυναμικά προς την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας», πρόσθεσε. 

Τέλος, όπως επισημαίνει η εταιρεία, η εξαγορά αυτή συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, καθώς έχουν προηγηθεί οι συμφωνίες με την Enel και τη Mytilineos στη Ρουμανία.