Tα «ξίφη» τους διασταύρωσαν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο μεταξύ τους debate ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Το debate, διάρκειας 90 λεπτών, περιλάμβανε κόντρες για οικονομία, αμβλώσεις, μεταναστευτικό, Ισραήλ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις. Ο Τραμπ αποκάλεσε την Χάρις και τον πατέρα της μαρξιστές, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά ότι «καθαρίσαμε το χάος σου».

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε για ακόμη μια φορά να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν. «Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε.

Παράλληλα υποστήριξε πως «το Ισραήλ θα χαθεί» αν εκλεγεί πρόεδρος η Χάρις. «Απεχθάνεται το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», επέμεινε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Το Ισραήλ θα χαθεί», επανέλαβε.

«Περίγελος των ξένων ηγετών»

Από την πλευρά της η Χάρις σημείωσε πως οΤραμπ είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών. Η Η Δημοκρατική υποψήφια πρόεδρος Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες». «Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», διαβεβαίωσε η κυρία Χάρις, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

Ακολούθως ο Τραμπ είπε πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι η απόπειρα δολοφονίας του οφειλόταν στις φραστικές επιθέσεις των αντιπάλων του. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα. «Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ. Σε άλλο σημείο της είπε: «Μιλάω εγώ», προσθέτοντας «σου θυμίζει κάτι;».

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον των μεταναστών λέγοντας πως «τρώνε γάτες και σκύλους». «Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν» (σ.σ. οι μετανάστες), «τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναπαράγοντας φήμη για Αϊτινούς μετανάστες που έχει επίσης διαδοθεί κι από άλλους Ρεπουμπλικάνους, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών αρχών.

«Προσβλητικός για τις γυναίκες»

Αναφορικά με την άμβλωση η Χάρις κατηγόρησε τον Τραμπ πως λέει «ψέματα» και είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες». Απαρίθμησε με τρόπο παθιασμένο τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασής του που εγγυάτο το δικαίωμα αυτό σε όλη τη χώρα. Ακόμη, η κυρία Χάρις έκανε νύξη εναντίον του κ. Τραμπ για κάτι που προβάλλει περήφανα ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, τα πλήθη που συρρέουν για να τον ακούσουν. Πολλοί «φεύγουν από τις συγκεντρώσεις του νωρίς, από εξάντληση κι από βαρεμάρα», πέταξε η Δημοκρατική υποψήφια στην τηλεμαχία τους, που μεταδίδεται από το ABC.

Η Χάρις διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών «συμμάζεψε το χάλι» που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στην οικονομία, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στην προεδρία, στην πολυαναμενόμενη πρώτη τηλεμαχία των δυο αντιπάλων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. «Αυτό που κάναμε ήταν πως συμμαζέψαμε το χάλι που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη θητεία του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο (2017-2021).

«Δεν έχει πρόγραμμα»

Στο σημείο αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις πως είναι «μαρξίστρια». «Είναι μαρξίστρια. Όλοι το ξέρουν πως είναι μαρξίστρια», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος. Πρόσαψε επίσης στην Δημοκρατική αντίπαλό του πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα, «αντέγραψε» αυτό του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά "θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους". Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

«Δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά εμένα», πέταξε η υποψήφια των Δημοκρατικών. «Είναι σημαντικό να το υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο: δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, έχετε αντίπαλο εμένα», ανέφερε η κυρία Χάρις αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.

Η ίδια κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων. «Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η κυρία Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

Ο ίδιος, μετά το πέρας της τηλεμαχίας ισχυρίστηκε πως αυτή ήταν η «καλύτερη» επίδοσή που κατέγραψε «ποτέ» σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, παρότι ήταν «τρεις εναντίον ενός». «Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου ντιμπέιτ (...) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», ανέφερε ο μεγιστάνας μέσω Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, μετά την εκπομπή.

Αυτή ήταν η έβδομη τηλεμαχία του είδους στην οποία πήρε μέρος.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας της Δημοκρατικής αντιπροέδρου και υποψήφιας για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως η πλευρά της θεωρεί ότι η Κάμαλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αναμετρηθούν σε δεύτερη τηλεμαχία τον Οκτώβριο.