Οι πρώτες επιπτώσεις στις ΗΠΑ από τους εισαγωγικούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, είναι γεγονός, καθώς η Stellantis απολύει 900 εργαζομένους από εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι η αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας «τιμωρεί» τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα αυτοκίνητα από το εξωτερικό, οι προστατευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν να παράγουν τις πρώτες συνέπειες στους Αμερικανούς που εργάζονται στον κλάδο. Ακριβώς αυτούς τους εργαζόμενους που ο Τραμπ ήθελε γύρω του, εκπροσωπούμενος από το συνδικάτο Uaw, κατά την ανακοίνωση του παγκόσμιου αιφνιδιασμού, σύμφωνα με το topspeed.gr.

Ο πρώτος κατασκευαστής που κινήθηκε ήταν η Stellantis, η οποία αποφάσισε να απολύσει προσωρινά 900 εργαζομένους σε πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ λόγω του κλεισίματος ορισμένων εργοστασίων της στον Καναδά και το Μεξικό. Κλείσιμο το οποίο, φυσικά, οφείλεται στην επίδραση των ίδιων των δασμών.

Επίδραση ντόμινο

Αντιμέτωπη με την ανάγκη να επανεξετάσει τις δραστηριότητές της ως απάντηση στους νέους δασμούς, η Stellantis αποφάσισε λοιπόν να κλείσει το καναδικό της εργοστάσιο στο Windsor, όπου παράγονται μοντέλα όπως η Chrysler Pacifica και το νέο Dodge Charger Daytona, για ένα δεκαπενθήμερο, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα (ένα άλλο εργοστάσιο στον Καναδά, στο Brampton, έχει κλείσει εδώ και καιρό για εργασίες εκσυγχρονισμού). Στο Μεξικό, από την άλλη πλευρά, το εργοστάσιο της Toluca, το οποίο είναι αφιερωμένο στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως το Jeep Compass και το Wagoneer S, θα παραμείνει κλειστό για ένα μήνα, ξεκινώντας επίσης από την επόμενη εβδομάδα (στο Saltillo, από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες συναρμολόγησης των pick-up φορτηγών Ram θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή). Το κλείσιμο αυτό αφορά πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ που προορίζονται για την παραγωγή κινητήρων, κιβωτίων ταχυτήτων και άλλων εξαρτημάτων: Η Stellantis αποφάσισε να απολύσει προσωρινά 900 εργαζομένους που απασχολούνται μεταξύ των εργοστασίων Warren, Sterling Heights και τριών εγκαταστάσεων στο Kokomo. Όλες αυτές οι μονάδες παράγουν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Καναδά και του Μεξικού, γεγονός που δείχνει πόσο έντονα ολοκληρωμένα είναι τα δίκτυα παραγωγής, εφοδιαστικής και προμηθειών των τριών χωρών.

Οι προειδοποιήσεις που δεν ελήφθησαν

Η απόφαση της Stellantis δεν αποτελεί έκπληξη: τα περισσότερα στελέχη και εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν επανειλημμένα εκφράσει φόβους για τις μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις του προστατευτισμού του Τραμπ και έχουν επίσης κρούσει σοβαρές ανησυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανώτατη διοίκηση της Ford, της GM και της Stellantis προσπάθησαν τις τελευταίες εβδομάδες να πείσουν τον Τραμπ να αναθεωρήσει τη θέση του, χωρίς ωστόσο να πετύχουν τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος των δασμών, όπως οι απολύσεις στα πέντε εργοστάσια με τα αστέρια και τις ρίγες, φαίνεται μόνο προσωρινός και επομένως βραχυπρόθεσμος, αλλά η πολυπλοκότητα της αλυσίδας αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ταχεία αποκατάσταση της παραγωγής που έχει τεθεί σε δοκιμασία από τους νέους δασμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί μιλούν για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες με υψηλές επιπτώσεις, ιδίως εάν οι κατασκευαστές δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Antonio Filosa, επικεφαλής της περιοχής της Stellantis στη Βόρεια Αμερική, προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανακτήθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης του Ντιτρόιτ: “Με τους νέους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία να έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ, θα χρειαστεί η συλλογική μας ανθεκτικότητα και πειθαρχία για να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά θα προσαρμοστούμε γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές πολιτικής και θα προστατεύσουμε την εταιρεία μας. Τώρα μένει να δούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί η Stellantis και ολόκληρη η αμερικανική βιομηχανία για να προσαρμοστούν στον προστατευτισμό των αστέρων. Εν τω μεταξύ, το τίμημα θα το πληρώσουν ακριβώς εκείνοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των αυτοκινήτων που ψήφισαν μαζικά τον Τραμπ, πιστεύοντας στις υποσχέσεις του για πλούτο και ευημερία. Είναι πιθανό να αρχίσουν να κατηγορούν τη Stellantis ή άλλους κατασκευαστές και όχι εκείνους που γέννησαν επιλογές που κρίθηκαν χωρίς καμία οικονομική λογική, αν όχι κακές. Γεγονός παραμένει ότι οι χειρότεροι οιωνοί επαληθεύονται με πιθανώς ασύλληπτη ταχύτητα.