Ο Άγγλος λόρδος Ισμέι, ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1949, είχε δηλώσει σκωπτικά ότι σκοπός της Συμμαχίας ήταν «να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω»!

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, είναι ερώτημα αν οι Αμερικανοί «θα κρατηθούν μέσα», οι Ρώσοι «θα μείνουν έξω» και όσο για τους Γερμανούς κάθε άλλο παρά θα «κρατηθούν κάτω» με το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν εξαγγείλει!

Η κρίση στους κόλπους της Συμμαχίας, που σοβεί από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στις ΗΠΑ ο Τραμπ, έχει γίνει ακόμα πιο έντονη, μετά και από την ανακοίνωση επιβολής δασμών της τάξης του 20% από τον Αμερικανό πρόεδρο στις χώρες συμμάχους της ΕΕ! Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες (3/4) στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα (4/4), είναι ίσως η πιο δύσκολη συνεδρίαση στην ιστορία της Συμμαχίας...

Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι «θορυβημένοι, οργισμένοι, αλλά και μπερδεμένοι» από την πρόθεση του Τραμπ να βελτιώσει τη σχέση του με τον Πούτιν καταστρέφοντας αυτή που έχει με τους εταίρους του στη γηραιά ήπειρο!

Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη Σύνοδο των ΥΠ.ΕΞ. της Συμμαχίας είναι σίγουρο ότι «έστειλαν μηνύματα» για μια σειρά από θέματα που διχάζουν το ΝΑΤΟ και καθιστούν το μέλλον του αβέβαιο.

Όπως, για παράδειγμα, η πρόθεση των Αμερικανών να αρχίσουν να μετακινούν στρατιωτικές δυνάμεις από την Ευρώπη στον Ινδικό και τον Ειρηνικό για την αντιμετώπιση της Κίνας, δεν αρέσει στους Ευρωπαίους, οι οποίοι ανησυχούν για τον ενδεχόμενο ρωσικό κίνδυνο και όχι για τον πιθανολογούμενο κινεζικό! Ειδικά τα εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, το λεγόμενο «NB8», δηλαδή οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, μαζί με την Πολωνία, που ζουν με μια διαρκή ανασφάλεια για μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, αρνούνται να αποδεχθούν μια τέτοια αμερικανική ενέργεια.

Και την ανησυχία αυτή επιτείνουν οι συνεχείς δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, όπως του Ρούμπιο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας στην Ευρώπη».

Αλλά και του νέου Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος σε πρόσφατο απόρρητο υπόμνημά του ζητά να υπάρξει περιορισμένο γεωπολιτικό ρίσκο σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή και το βάρος της αποτροπής πιθανών απειλών –από τη Ρωσία και το Ιράν– να μεταφερθεί στους συμμάχους.

Μάλιστα, για να μπορέσει να υλοποιηθεί το απόρρητο αυτό υπόμνημα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να επιδιώξει να παραδώσει τον ρόλο του ανώτατου συμμαχικού διοικητή Ευρώπης σε Ευρωπαίο, γεγονός που, αν γίνει, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο ΝΑΤΟ!

Είναι σίγουρο ότι η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δεν θα λύσει θέματα, αλλά μάλλον θα θέσει νέα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες της Συμμαχίας, που θα συνέλθουν στη Χάγη, αρχές Ιουνίου. Κατά βάση, όμως, οι ταγοί του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα κληθούν να απαντήσουν αν ισχύει ακόμα ο σκοπός ίδρυσης του ΝΑΤΟ, έτσι όπως τον είχε προσδιορίσει –σκωπτικά μεν, ρεαλιστικά δε– ο λόρδος Ισμέι, αν δηλαδή «θα κρατηθούν οι Αμερικανοί μέσα» (στη Συμμαχία) και «οι Ρώσοι κρατηθούν έξω» (από την Ευρώπη)!