Με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 1/8, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως ανακοίνωσε το Γραφείου Τύπου της. Στη συνάντηση συμεττείχαν ο πρέοδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κυριαζής Σωτηρίου και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σπύρος Παναγιώτου.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν, όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου, προβληματισμοί των φοιτητών «για θέματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα και αφορούν την καθημερινότητά τους», παρουσιάζοντας ορισμένα παραδείγματα: Στέγαση, χρηματοδότηση Πανεπιστημίων, επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, και διασύνδεση Πανεπιστημίων με αγορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, όσο και μετά το πέρας των σπουδών.
Επίσης, έγινε λόγος και για το ζήτημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων: «Προχωρήσαμε στην κατάθεση προτάσεων σχετικά με την ελεγχόμενη είσοδο στα ελληνικά ΑΕΙ, τη χρήση κάρτας εισόδου, τον φωτισμό, όπου αυτός θεωρείται αναγκαίος, αλλά και την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος ασφαλείας σε εξωτερικούς χώρους και σε απομονωμένα σημεία των campus».
«Σκοπός να καταπολεμηθούν παραβατικές συμπεριφορές, με τις οποίες φοιτητές και ακαδημαϊκοί, έχουν έρθει αντιμέτωποι στο παρελθόν, αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα εισόδου εξωπανεπιστημιακών. Ωστόσο, στο ίδιο πλαίσιο κατατάσσεται και η ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας και αντισεισμικότητας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό εξ ολοκλήρου, το αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα», προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
«Ο δρόμος που ανοίγεται για μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 μας γεμίζει υπερηφάνεια»
Επίσης, αναφορά έγινε και στις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να προτείνει «την άμεση έναρξη υποβολής αιτήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα, όπου φοιτητές κατά τη διάρκεια εξέτασης του αιτήματός τους, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη ροή του εκπαιδευτικού προγράμματος, με αποτέλεσμα είτε να χάνουν για παράδειγμα, προαπαιτούμενα εργαστήρια για την τελική εξέταση, είτε να υστερούν σε ώρες διδασκαλίας, συγκριτικά με τους συμφοιτητές τους».
Ακόμα, συζητήθηκε και η προοπτική της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέφρασε τη στήριξή της, να ενεργοποιήσει το άρθρο 28, «δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ξένα Πανεπιστήμια να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και στους χιλιάδες μαθητές που κάθε χρόνο φεύγουν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, τη δυνατότητα να παραμείνουν στην Ελλάδα».
Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοίνωσε και τα εξής για την αναθεώρηση του άρθρου 16: «Ο δρόμος που ανοίγεται άλλωστε, για μία μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16, μας γεμίζει υπερηφάνεια, αφού ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πρωτοστατήσαμε διαχρονικά, ώσπου άλλη μία σπουδαία μεταρρύθμιση για τα ελληνικά δεδομένα, να πάρει σάρκα και οστά».
Στο τέλος, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ευχές από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον υπουργό για «καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, ευελπιστώντας σε μια καλή και αποδοτική συνεργασία κατά την διάρκεια της θητείας του».