Ανακοίνωση για την αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ έβγαλε το Γραφείο Τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία διαχρονική πρόταση της φοιτητικής παράταξης, η οποία «λοιδορήθηκε όσο λίγες». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «σύμφωνα με τις αναγγελίες δια της εφαρμογής του άρθρου 28 του Συντάγματος, Πανεπιστήμια ξένων χωρών, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω διακρατικών συμφωνιών, ενώ η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι υπεύθυνη, για τη θέσπιση όρων και κριτηρίων, όπου το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να πληροί»..
Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «Ανοίγεται έτσι ο δρόμος, για μία μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είμαστε υπερήφανοι. Γιατί μία τέτοια μεταρρύθμιση, δύναται να αποτελέσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του brain drain και να ανοίξει ταυτόχρονα, έναν δρόμο επιστροφής στους τόσους χιλιάδες νέους που έφυγαν από τη χώρα μας, αλλά και που θέλουν πια να δουλέψουν σε αυτή. Το χρωστάμε άλλωστε και σε όλους αυτούς, που θέλουν να παραμείνουν σε αυτή και να φοιτήσουν στην Ελλάδα». Στο τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η χώρα μας προχωράει μπροστά και οι φωνές που όλα αυτά τα χρόνια, την κράτησαν πίσω, ανήκουν πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
«Η χώρα μας προχωράει μπροστά»
Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σήμερα, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Μία διαχρονική πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία λοιδορήθηκε όσο λίγες, μετά από δεκαετίες, παίρνει επιτέλους, σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τις αναγγελίες, δια της εφαρμογής του άρθρου 28 του Συντάγματος, Πανεπιστήμια ξένων χωρών, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω διακρατικών συμφωνιών, ενώ η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι υπεύθυνη, για τη θέσπιση όρων και κριτηρίων, όπου το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να πληροί.
Ανοίγεται έτσι ο δρόμος, για μία μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είμαστε υπερήφανοι. Γιατί μία τέτοια μεταρρύθμιση, δύναται να αποτελέσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του brain drain και να ανοίξει ταυτόχρονα, έναν δρόμο επιστροφής στους τόσους χιλιάδες νέους που έφυγαν από τη χώρα μας, αλλά και που θέλουν πια να δουλέψουν σε αυτή. Το χρωστάμε άλλωστε και σε όλους αυτούς, που θέλουν να παραμείνουν σε αυτή και να φοιτήσουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας προχωράει μπροστά και οι φωνές που όλα αυτά τα χρόνια, την κράτησαν πίσω, ανήκουν πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».