Την άποψη ότι για να ανατραπεί η πρωτιά στις εκλογές, την οποία διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, θα «πρέπει να γίνουν άλλη μία φορά, Τέμπη» εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Μαύρος εξήγησε ότι σημασία έχει το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα στην πρώτη εκλογική μάχη και όχι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο. Οι πιο σημαντικές εκλογές είναι οι πρώτες, με την απλή αναλογική, επισήμανε ο κ. Μαύρος. «Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν όλοι οι αρχηγοί να αναδείξουν τη δική τους δύναμη, ισχύ, ικανότητα ως προς το να βοηθήσουν τη χώρα. Άρα λοιπόν εκεί χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα. Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτήν τη στιγμή, λέει, προσπαθώντας να μιλήσει για τη δική του αυτοδυναμία, “κοιτάξτε πώς είναι όλοι από την αριστερή πλευρά, δεν μπορούν να συνεννοηθούν, δεν μπορούν να βρουν ένα κοινό σημείο ούτε προγραμματικής ούτε και διαδικαστικής συνεννόησης, άρα λοιπόν είναι αδιεξοδικό να ασχολείστε μαζί τους, ελάτε σε μένα”. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί αυτήν την προσέγγιση για να ενισχύσει τον εαυτό του, όχι γιατί αισθάνεται την απόλυτη σιγουριά ότι είναι ένα τσακ από την αυτοδυναμία. Αυτό θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

«Οτιδήποτε γράψει νομίζω από 34,5 και πάνω για τη Νέα Δημοκρατία, του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει, να πει στον Έλληνα δώστε μου τη διακυβέρνηση της χώρας. Του δίνει την ευχέρεια να βγει με παρρησία και να πει, εγώ ξαναπάω σε εκλογές, γιατί μου λείπει το 1,5% και πιστεύω ότι μου στείλατε το μήνυμα, το πήρα το μήνυμα, θα σοβαρευτούμε τώρα μη στείλουμε τη χώρα στα βράχια;» προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Πολλοί αναποφάσιστοι 

Επιπλέον, ανέφερε πως από το 1986 που ο ίδιος βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο των ερευνών, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο πολλοί αναποφάσιστοι μιάμιση εβδομάδα πριν από τις εκλογές, καθώς στις παρελθούσες προεκλογικές αντίστοιχες περιόδους το ποσοστό κυμαινόταν το περισσότερο μεταξύ 10% και 12%. «Είναι μια κινούμενη άμμος. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, υπάρχουν γυναικεία κοινά, υπάρχουν άνθρωποι, στις αστικές περιοχές κυρίως, οι οποίοι είναι μπερδεμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Το κεντρικό εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σημείωσε ο κ. Μαύρος, είναι ότι στην ερώτηση «πόσο επαρκώς ενημερωμένοι αισθάνεστε σε σχέση με τα προγράμματα, τις θέσεις και τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα» το 71% των πολιτών είπε πως δεν αισθάνεται πλήρως ενημερωμένος, το οποίο, μέσα στην αδιευκρίνιστη ψήφο, φτάνει στο ύψος του 80%. «Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με διαδικαστικά πράγματα, τα οποία παράγουν ειδήσεις χαμηλής πολιτικής και όχι με την ουσία» σχολίασε ο κ. Μαύρος, τονίζοντας πως τώρα θα έπρεπε κανονικά να έχουν εξαντληθεί οι συζητήσεις που αφορούν τα προγράμματα των κομμάτων και να ξεκινάει το «παιχνίδι της ατάκας», ενώ ρόλο στη διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας έχουν παίξει τα σόσιαλ μίντια, σημείωσε ο ίδιος, όπως το τουίτερ, που εξ ορισμού απαιτεί από τον χρήστη να εκφραστεί μέσα σε 125 χαρακτήρες. «Αυτό σε αναγκάζει να ψάχνεις να βρεις το λεκτικό το οποίο σε βοηθάει να κοροϊδέψεις τον άλλον και όχι να υπερασπιστείς τον εαυτό σου» περιέγραψε.

Σημαντικό το «μη λάθος» στο debate 

Όσον αφορά το αποψινό debate των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαύρος, παραδοσιακά το σημαντικό είναι η κίνηση του «μη λάθους». «Δηλαδή, εάν δεν είσαι καλός στα debate, καλά θα κάνεις να παίξεις άμυνα και να προσπαθήσεις να μην κάνεις το μεγάλο λάθος. Είναι προτιμότερο να είσαι βαρετός, παρά να προσπαθήσεις να βάλεις το μεγάλο εντυπωσιακό γκολ και να γίνεις γραφικός» πρόσθεσε.

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι απόψε θα έχουμε ένα τρίγωνο, τους δημοσιογράφους, τους αρχηγούς και τους πολίτες. Εκεί λοιπόν υπάρχουν κανόνες για το πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι πέρα από την προσπάθεια να αναδειχθούν οι θέσεις και τα προγράμματα. Οι κανόνες αυτοί αρχίζουν ήδη με το πώς κάθονται οι πολιτικοί στην καρέκλα, ενώ υπάρχουν και οι περίφημες γέφυρες. Μπορεί να σε ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι μια ερώτηση, εσύ όμως πρέπει ενώ την απαντάς να δώσεις την ευκαιρία μέσα από το κείμενό σου, σε ελάχιστο χρόνο να κάνεις γέφυρα, για να προσθέσεις εσύ μέσα σε αυτό και τη δική σου απάντηση. Γιατί στόχος απόψε όλων των αρχηγών θα είναι, όταν κλείσουν τα φώτα, οι πολίτες να έχουν φύγει από τον καθέναν με ένα συγκεκριμένο πράγμα στο μυαλό τους, εγώ είμαι εργατικός, εγώ είμαι έντιμος, εγώ είμαι καινοτόμος. Αυτό το πράγμα λοιπόν πρέπει να το υπηρετείς σε όλες τις απαντήσεις που δίνεις, κάνοντας γέφυρες από αυτό που σε ρώτησαν στο να το συνδέσεις με αυτό που θες να πεις εσύ. Το τρίτο πράγμα είναι το πόσο ευχάριστος και καλός χρήστης της γλώσσας είσαι. Γιατί δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Ενώ άλλοι είναι ικανότεροι στο γνωστικό, άλλοι είναι ικανότεροι στο λεκτικό και εκεί θα παιχτούν επίσης πολλά πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.