Όπως τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτικής της ΕΕ, “την πρωτοβουλία την αναλάβαμε στη Μάλτα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που αφορούσε αυστηρά στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο και βέβαια κάτω από το φως των δύσκολων καταστάσεων στα νησιά μετά και την επικοινωνία που είχαμε.
Ερχόμαστε από την Άγκυρα, οπού είχαμε πολύ θετικές συνομιλίες με την Τουρκική κυβέρνηση. Σκοπός ήταν και είναι, να τυγχάνει πλήρους εφαρμογής η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Αυτή τη διαβεβαίωση μας έδωσαν οι Τουρκικές αρχές και προσβλέπω να δούμε σύντομα και έμπρακτα αποτελέσματα. Ο κος Seehofer, παρουσίασε μία πτυχή των ζητημάτων που μας απασχολούν και συμφωνώ απόλυτα μαζί του.
Αυτή η αποστολή δεν ήταν παρά μια ευρωπαϊκή αποστολή όπως και ευρωπαϊκό είναι το ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θα ήταν μαζί μας και ο κ. Castaner, όμως μας ειδοποίησε μετά τα τραγικά συμβάντα στο Παρίσι. Για ακόμη μία φορά εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειές των θυμάτων αυτής της επίθεσης”.
Για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σηεμίωσε ότι “Σήμερα είχαμε ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ, Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο είμαστε σε ανοιχτή γραμμή όλον αυτό τον καιρό. Η Ελλάδα χωρίς καμία αμφιβολία βρίσκεται αυτό τον καιρό υπό πίεση. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές για την τοπική κοινωνία και για τους προσφυγές και μετανάστες που βρίσκονται εκεί.
Σε κάθε περίπτωση η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκιά έχουν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και αυτές ακριβώς αποτέλεσαν το θέμα των συζητήσεων που είχαμε. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα χρειάζονται για διαφορετικούς λογούς, στήριξη.
Η γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή υποδηλώνει δυστυχώς ότι το προσφυγικό ζήτημα θα είναι εκεί για πάρα πολλά χρονιά. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και η στήριξη στις χώρες της πρώτης γραμμής, με πρώτη την Ελλάδα, πρέπει να είναι αμέριστη και συνεχής. Ειδικότερα όσον αφορά στο εσωτερικό της ΕΕ είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε νέα πολιτική δέσμευση για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα εξασφαλίσει καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον, γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτό, αλλά και μία νέα πολίτικη ασύλου. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη και με χαρά άκουσα από τον κ. Υπουργό ότι η ελληνική κυβέρνηση την στηρίζει.
Χρειάζεται να ολοκληρώσουμε μία μακροχρόνια στρατηγική για το μεταναστευτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου βασισμένη στις αρχές αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Όσον αφορά στην άμεση διαχείριση του ζητήματος όπως εκδηλώνεται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, έχουμε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά.
“Η συνάντηση της Μάλτας αφορούσε αποκλειστικά τον αποκαλούμενο κεντρικό μεσογειακό διάδρομο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες ήταν η Μάλτα και η Ιταλία. Φυσικά, συμμετείχαν, όπως και στη σημερινή συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και θα ήταν μαζί μας ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Σκοπός της συνάντησης στη Μάλτα ήταν να δώσουμε τέλος στην ad hoc αντιμετώπιση περιστατικών στη Μεσόγειο. Όταν ένα πλοίο εμφανίζεται, αρχίζει το πρόβλημα του που θα αποβιβαστούν οι άνθρωποι που επιβαίνουν σε αυτό και πως θα κατανεμηθούν στην Ευρώπη. Αυτό κάποτε πρέπει να τελειώνει. Επιδιώξαμε και πετύχαμε τουλάχιστον για τους προσέχεις έξι μήνες να υπάρξει ένας μηχανισμός, έστω προσωρινός. Συγχρόνως έγινε και έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιμεριστούν ένα μέρος της ευθύνης. Αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης στη Μάλτα.Εκεί όμως προήλθε και η πρωτοβουλία που ανέλαβα για να βρεθούμε στην Ελλάδα και στην Τουρκία από κοινού με τους δύο Υπουργούς, οι οποίοι είναι και μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του άλλου θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Σήμερα, το Συμβούλιο, και η Επιτροπή διαβεβαιώνουν την Ελλάδα ότι θα τύχει αμέριστης υποστήριξης επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά, και το κυριότερο για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σαν και αυτή που μας οδήγησε στην Τουρκία έτσι ώστε άμεσα να τύχει πλήρους εφαρμογής η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Αυτό μας δόθηκε ως διαβεβαίωση από την Τουρκία. Εύχομαι τα αποτελέσματα να είναι αισθητά και ορατά σύντομα. Πάντως η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της”.