«Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη» τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει σήμερα η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αβραμόπουλος, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε πέντε μήνες από τα ζητήματα της προσφυγικής κρίσης και τα ζητήματα ασφάλειας θα κρινόταν η ίδια η υπόσταση και το μέλλον της Ευρώπης. «Η αντιμετώπιση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου έθεσε ευθέως σε αμφισβήτηση τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρώπη, με πρώτες αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως όταν μιλάμε για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα δεν πρόκειται για έννοιες «άδειες», αλλά για έννοιες σαφώς διατυπωμένες στα ίδια τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Επίτροπος έκανε μια αναδρομή στις προσπάθειες για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ασφάλειας και μετανάστευσης και τα προβλήματα που ανέκυψαν στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα κράτη-μέλη δεν είχαν εξαρχής την ίδια άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση καθώς πολλοί πίστευαν ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του νότου». Ήταν μόνο όταν άρχισαν να καταφτάνουν στην κεντρική Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που συνειδητοποίησαν ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος.
Περιγράφοντας τις διαστάσεις του φαινομένου της μετανάστευσης, ο Επίτροπος είπε χαρακτηριστικά πως «τώρα, που εμείς βρισκόμαστε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι σε κίνηση».
«Ο αιώνας μας θα χαρακτηριστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ο αιώνας της ανθρώπινης κινητικότητας. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι» είπε και προσέθεσε πως η Ευρώπη στηρίζει την πολιτική της πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και με προσήλωση στις συμβατικές μας υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση της Γενεύης.
«Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα την έχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τα σύνορα, ελεγχόμενα μεν, αλλά ανοιχτά» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι η επαναπροώθηση είναι κάτι που αντιβαίνει στις αρχές του διεθνούς δικαίου επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η καλύτερη διαχείριση στα σύνορα είναι και παραμένει επιτακτική γι’ αυτό και υπήρξε η ενίσχυση της Frontex.
Ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε με έμφαση πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και πως τα όσα συμβαίνουν εκεί δεν είναι μια ελληνο-τουρκική διαφορά αλλά ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα. Επισήμανε, δε, ότι η Κοινή Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας τηρείται και σημείωσε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα διαπίστωσε πως «και η γειτονική χώρα θέλει να κρατήσει ζωντανή την Κοινή Δήλωση», ωστόσο «αυτό απομένει να αποδειχθεί στην πράξη».
Δυσλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών στο άσυλο
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση που έφτασε στο ύψος των 2,2 δισ. ευρώ, αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.
«Η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ μόνη της […] Ναι, βοηθήσαμε την Ελλάδα κι εγώ προσωπικά έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό» είπε, ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρατήρησε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών».
«Θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35.000 έως σήμερα κι έχουν επιστραφεί 1.500» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να σκεφτούμε στην Ελλάδα πώς θα βελτιώσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του κράτους» και, μάλιστα, όχι μόνο σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά και ευρύτερα.
«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ζωντανή»
Από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης για τις Διεθνείς Σχέσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις, με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισής τους.
«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ζωντανή γιατί χωρίς την Ευρώπη θα γυρίσουμε πίσω στις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη απειλή του εθνικισμού και του λαϊκισμού.
«Άλλο πατριωτισμός και άλλος εθνικισμός. Στον πατριωτισμό αγαπάς την πατρίδα σου και είναι υποχρέωσή σου ηθική πάνω απ’ όλα. Στον εθνικισμό, για να υπάρχεις πρέπει να μισείς την πατρίδα ενός άλλου» εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ για τον λαϊκισμό, αφού επισήμανε πως έχουμε πολλούς λαϊκιστές ηγέτες από διάφορους πολιτικούς χώρους γιατί ο λαϊκισμός δεν είναι ιδεολογία αλλά νοοτροπία και αντίληψη, τόνισε ότι θα πρέπει «οι δημοκρατικές δυνάμεις, τα προοδευτικά σχήματα όλου του πολιτικού φάσματος, να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σ’ αυτή τη μεγάλη απειλή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ