Απομένουν λίγες μέρες για την ολοκλήρωση της Συνόδου για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), απογοητευτική ακούγεται η διαπίστωση ότι οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής θα μειώσουν μόλις κατά 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τoν Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ, ΙΕΑ) .

ΔΟΕ: Οι εθελοντικές δεσμεύσεις δεν επαρκούν για τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου
«Αν και οι δεσμεύσεις είναι ένας θετικός σταθμός για να επιτεθουμε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του ενεργειακού τομέα, απέχουν πολύ από το να επαρκούν για να καταστεί δυνατό να τηρηθούν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι, ιδιαίτερα ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου» πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, γράφει ο ΔΟΕ στην ανάλυσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από το τέλος της COP28» γράφει ο ΔΟΕ στην ανάλυσή του.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες που συμμετέχουν στην COP28 να συμφωνήσουν σε βαθιές περικοπές των εκπομπών για να εμποδίσουν τη θερμοκρασία να ανέβει περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Γκουτέρες, μιλώντας στο Φόρουμ της Ντόχα, δήλωσε ότι, παρά τις υποσχέσεις, οι εκπομπές βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ και τα ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια αιτία γι’ αυτό.Κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και ανάπτυξη των ΑΠΕ ζητούν οι φτωχές νησιωτικές χώρες.Οι φτωχές νησιωτικές χώρες, που απειλούνται τα μέγιστα από την κλιματική αλλαγή έκαναν σπαρακτική έκκληση στο πλαίσιο της COP28 για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Δεν θα επιστρέψουμε σιωπηλά στους υγρούς τάφους μας. Δεν θα φύγουμε από δω, αποδεχόμενοι αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μας παρέχει ένα ασφαλές μέλλον για την περιοχή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Σιλκ, υπουργός φυσικών πόρων των Νήσων Μάρσαλ.«Λιγοστεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας» προειδοποιεί ο πρόεδρος της COP28.Ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν Αχμέντ Αλ–Τζαμπέρ κάλεσε σήμερα τις χώρες να δουλέψουν σκληρότερα, να είναι ευέλικτες και να δεχτούν να συμβιβαστούν για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων -για πρώτη φορά- και των λέξεων, αναφορικά με το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Σε δηλώσεις του, που έγιναν στους δημοσιογράφους, καθώς οι διαπραγματευτές άρχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μερικά από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, όπως το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, ο Αλ–Τζαμπέρ τόνισε απευθυνόμενος στις χώρες που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη ότι η υποβάθμιση της φιλοδοξίας επίτευξης συμφωνίας, αλλά και η αποτυχία, δεν αποτελούν επιλογές.

«Για απόρριψη οποιασδήποτε συμφωνίας στοχεύει στα ορυκτά καύσιμα» προτρέπει τις χώρες του OPEC+ ο ΓΓ του οργανισμού.Γεγονος είναι σε ασυνήθιστη επιστολή στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ προέτρεψε τις χώρες της ομάδας OPEC+ να απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία στην COP28 που στοχεύει τα ορυκτά καύσιμα.

«Είναι σαφές από πολλούς, εμού συμπεριλαμβανομένου, ότι [η επιστολή του ΟΠΕΚ] έχει θεωρηθεί άστοχη. Δεν βοηθάει. Δεν είναι συντονισμένη με αυτά που ζητάει ο κόσμος όσον αφορά την πολύ δραματική κατάσταση του κλίματος μας» υπογράμμισε. Εν τω μεταξύ, στη Βενετία, στο Μεγάλο Κανάλι, ακτιβιστές της “Extinction Rebellion” έβαψαν πράσινα τα νερά του και κρεμάστηκαν από τη γέφυρα Ριάλτο, ενώ μπορουσε κανείς να διαβάσει το εύστοχο σύνθημα στο πανό: COP28: Όσο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες, εμείς κρεμόμαστε από μια κλωστή.

Ένα προσχέδιο διακήρυξης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα προτείνει τη φιλοξενία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα COP29 από το Αζερμπαϊτζάν στις 11-22 Νοεμβρίου του 2024.Το κείμενο του προσχεδίου πρέπει να εγκριθεί από τη διάσκεψη πριν γίνει επίσημο, αλλά είναι συμβατό με τις προσδοκίες, αφού το Αζερμπαϊτζάν εξασφάλισε χθες την υποστήριξη κι άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το ίδιο κείμενο, προτείνει την διεξαγωγή της COP30 στη Βραζιλία στις 10-21 Νοεμβρίου του 2025.