Εκφράσεις της «πάνω και κάτω πλατείας» των καιρών του μνημονίου, επιστράτευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, προκειμένου να επιτεθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπάρκας είπε ότι «ντρέπομαι που υπάρχουν τέτοιοι βουλευτές, να ξέρετε, στην ελληνική Βουλή. Γιατί η μάχη που δίνω , είναι να μην καταντήσουμε σαν τον κύριο Φλωρίδη, παραδείγματος χάριν. Είναι κατάντια να είσαι Φλωρίδης. Είναι χαρακτηρισμός». Στην υπόδειξη των δημοσιογράφων, ότι είναι απρεπέστατη η έκφραση, καθώς και ότι το συγκεκριμένο ύφος θυμίζει την ρητορική των εποχών του μνημονίου, τότε με την «πάνω και κάτω πλατεία», ο κύριος Μπάρκας επέμεινε στις δηλώσεις του, δίχως να τις ανασκευάσει. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το σχόλιό του είναι πολιτικό, διότι ο κύριος Φλωρίδης «κάνει καριέρα -τη θέση που πήρε, μετά από την πολιτική διαδρομή που είχε- κάνει καριέρα μέσω του Twitter και έγινε "μουτζαχεντίν" του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Είναι γνωστό ότι υπό την ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων, καταφεύγει κανείς σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Αλλά κάποια πράγματα οφείλουμε ως κοινωνία να τα αφήσουμε πίσω μας, για το καλό της χώρας. Είναι αδιάφορο, εάν το «πολιτικό καλό» της Αριστεράς, προϋποθέτει καταστάσεις πολιτειακής ανωμαλίας όπως τότε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι αδιάφορο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να προσπαθεί να αναβιώσει έστω το κλίμα της τότε εποχής, διότι τον βολεύει πολιτικά. Είναι ξεκάθαρα όμως ευθύνη όλων των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, να καταδικάσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τέτοιες χυδαίες εκφράσεις που ως μόνο στόχο έχουν να επαναφέρουν το κλίμα των μαύρων αυτών καιρών, που ως κοινωνία επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω μας.
Η δήλωση του Κώστα Μπάρκα
Κώστας Μπάρκας: «Εγώ ντρέπομαι που υπάρχουν τέτοιοι βουλευτές, να ξέρετε, στην ελληνική Βουλή. Να σας πω γιατί. Γιατί η μάχη που δίνω -κοινωνικά το λέω τώρα αυτό- και στην οικογένειά μου, είναι να μην καταντήσουμε σαν τον κύριο Φλωρίδη, παραδείγματος χάριν. Είναι κατάντια να είσαι Φλωρίδης. Είναι χαρακτηρισμός».
Άννα Λιβαθυνού: «Τι είναι αυτό τώρα κύριε Μπάρκα; Είναι αρκετά βαρύ-»
Γιώργος Κακούσης: «Μου επιτρέπετε να σας πω κάτι;»
Κώστας Μπάρκας: «Όχι. Θέλω να μιλήσω».
Γιώργος Κακούσης: «Αυτά τα πράγματα, ήταν πράγματα τα οποία λέγονταν στην εποχή της "πάνω και της κάτω πλατείας". Που τότε ήταν "κατάντια να είσαι Άδωνις", ξέρω 'γω».
Κώστας Μπάρκας: «Πριν από λίγο, είπατε "να μην πάμε δεκαπέντε χρόνια πίσω"».
Γιώργος Κακούσης: «Ε, ναι αλλά τώρα...»
Κώστας Μπάρκας: «Τώρα πηγαίνετε εσείς».
Γιώργος Κακούσης: «Να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς για ανθρώπους που δεν είναι και εδώ,
Κώστας Μπάρκας: «Όχι, όχι, είδατε τι είπε χθες; Το ακούσατε;»
Γιώργος Κακούσης: «Προτιμώ να το σχολιάσουμε πολιτικά».
Κώστας Μπάρκας: «Πολιτικά το λέω».
Γιώργος Κακούσης: «Το "είναι κατάντια να είσαι Φλωρίδης", δεν είναι πολιτικό».
Κώστας Μπάρκας: «Ξέρετε γιατί; Διότι κάνει καριέρα -τη θέση που πήρε, μετά από την πολιτική διαδρομή που είχε- κάνει καριέρα μέσω του Twitter και έγινε "μουτζαχεντίν" του Κυριάκου Μητσοτάκη».