Ελέγχους σε όλόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν φέτος οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ για τη φετινή τουριστική περίοδο, με έμφαση στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Μόνο για φέτος έχει προγραμματιστεί η διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι ελεγκτές των ΔΟΥ με τη συνδρομή των τάμπλετ και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣ-Live» θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στην οθόνη το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Άλλωστε η φετινή σεζόν βρίσκει τους ελεγχτές περισσότερο εξοπλισμένους αφού σύμφωνα με νέα απόφαση οι μετακινήσεις των ελεγκτών θα είναι ελεύθερες στο σύνολο της επικράτειας της χώρας και χωρίς εμπόδια θα μπορούν να ασκήσουν το ελεγκτικό τους έργο, ανεξαρτήτως σε ποια Εφορία υπάγονται.

Η απόφαση ορίζει την εκ νέου επέκταση της κατά τόπον αρμοδιότητας των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), μόνο ως προς την διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, από τα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους, σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως Φορολογικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται.

Έτσι λοιπόν μια Δ.Ο.Υ της περιφέρειας Αττικής μπορεί να διενεργήσει ελέγχους σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο εντός της δικής της περιφερειακής αρμοδιότητας και αυτό ισχύει για όλες τις εφορίες της χώρας. Δηλαδή οι ελεγχτές της Εφορίας θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη.

Στόχος να κοπούν οι πιθανοί «δεσμοί» και οι «χάρες» μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων, ενώ με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επεκτείνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Εφοριών, ανεξαρτήτως φορολογικής περιφέρειας.