Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Χρυσόγονος είπε ότι ο «Κασσελακισμός» είναι μια υποπερίπτωση «τραμπισμού», θέλοντας έτσι να ταυτίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη «σχολή λαϊκισμου» που έχει απασχολήσει την πολιτική επιστήμη. Και δεν πέφτει έξω, πράγματι πολλές από τις αναφορές και τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, παραπέμπουν ευθέως στα «εγχειρίδια του τραμπισμού». Στη συνέχεια, ο κύριος Χρυσόγονος έκανε λόγο για μια «εκσυγχρονισμένη εκδοχή Μαυρογιαλούρου» και ότι πρόκειται για έναν «Μαυρογιαλούρο του 2024», καθώς όπως είπε ο κύριος Χρυσόγονος, ο Στέφανος Κασσελάκης υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, δίχως να ξέρει τι υπόσχεται, ενώ ως παράδειγμα έφερε το περιστατικό με της δαπάνες για την Υγεία, όπου ο κύριος Κασσελάκης υποσχέθηκε να τις πάει στο 5% του ΑΕΠ, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη στο 5,8% και προκειμένου να το μαζέψει, είπε ότι θα επένδυε 5% επί του ΑΕΠ επιπλέον, δηλαδή θα τις πήγαινε στο 10,8%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις

Ο κ. Χρυσόγονος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τα ποσοστά που θα καταφέρει να αποσπάσει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια εικόνα της στιγμής, η οποία μπορεί και να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα», ενώ ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση του Brexit και των εθνικών εκλογών του 2023. Πράγματι, στις εθνικές εκλογές του 2023, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπερεκτιμηθεί, καθώς εμφανίζονταν πολύ κοντά στο 30% και τελικά -αναφορικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ- έπεσαν εντελώς έξω. Δεν είναι απίθανο να ξανασυμβεί το ίδιο και στις ευρωεκλογές, καθώς στην καλύτερη περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίοι φέρονται να στηρίζουν στις δημοσκοπήσεις το κόμμα τους, αλλά τελικά δεν φτάνουν στις κάλπες την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με την εκλογή του νέου προέδρου στο κόμμα, ενδεχομένως να έχει αναπτερωθεί το ηθικό των ψηφοφόρων και τελικά να μην απέχουν.

Όμως, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αρκετά μεγάλη μερίδα των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το παραδοσιακό του εκλογικό κοινό, αλλά πρόκειται για νέες εισροές από την λεγόμενη «δεξαμενή των απολίτικων». Συνεπώς, εγείρεται ερώτημα το κατά πόσο το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό, θα προτιμήσει πράγματι την -καλοκαιριάτικη- Κυριακή των εκλογών να πάει πρώτα στις κάλπες, προτού πάει σε κάποια παραλία για μπάνιο. Είναι «κοινό μυστικό» μεταξύ των δημοσκόπων, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο εκλογικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να μη φανεί συνεπές «στο ραντεβού του στις κάλπες» κι έτσι να μην καταφέρει να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά τα εκλογικά ποσοστά του. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρότερη από όσο αναμένεται σήμερα, κι ενδεχομένως, να υπάρξει και ανατροπή στη δεύτερη θέση, καθώς το εκλογικό κοινό του ΠΑΣΟΚ απαρτίζεται από «συνεπείς ψηφοφόρους». Σε κάθε περίπτωση, «Κυριακή, κοντή γιορτή».

Η δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου

«Ο "κασσελακισμός" είναι στην ουσία μια υποπερίπτωση "τραμπισμού". Ο κύριος Κασσελάκης θεωρητικά μεν εμφανίζεται ως αρχηγός ενός Αριστερού κόμματος - ο ίδιος βέβαια λέει ότι θα καλύψει άνετα και την Κεντροαριστερά. Φοβάμαι στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή Μαυρογιαλούρου. Ένας Μαυρογιαλούρος του 2024. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, χωρίς να ξέρει καν τι υπόσχεται. Υπόσχεται ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία στο 5% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες είναι ήδη στο 5,8% και άλλα διάφορα αλλοπρόσαλλα (...) οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια εικόνα της στιγμής, η οποία μπορεί και να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Αυτό το έχουμε δει στις εκλογές το 2023 στην Ελλάδα, το έχουμε δει και στο Brexit το 2016 - και σε άλλες ευκαιρίες. Εν πάση περιπτώσει όμως, ο λαός είναι κυρίαρχος, θα κάνει τις επιλογές του».