Σε τέσσερις μήνες οι ΗΠΑ έχουν εκλογές για πρόεδρο, αλλά και για την ανανέωση της σύνθεσης του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του 1/3 της Γερουσίας. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Δημοκρατικών ότι είναι πιθανό να αποτραπεί μια δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Η Χάρις ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και η πρωτιά στις αμερικανικές εκλογές εξελίσσεται σε θρίλερ.
Από την αρχή της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, μετά το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου 2023 και την έναρξη της επιχείρησης του Ισραήλ για την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς στη Γάζα, η διεθνής προσοχή, σε μεγάλο βαθμό, είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.
Σε μια στιγμή πρωτοφανούς αναταραχής στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική Ιστορία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ –και προτού αναχωρήσει εσπευσμένα μετά το δολοφονικό χτύπημα στα υψίπεδα του Γκολάν και τον θάνατο παιδιών που έπαιζαν ποδόσφαιρο– απευθύνθηκε στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, διακοπτόμενος 48 φορές από τους ενθουσιώδεις χειροκροτητές του. Επρόκειτο για την τέταρτη φορά που απευθυνόταν στο Σώμα, τιμή που δεν έχει αποδοθεί σε κανέναν άλλον ξένο ηγέτη. Κατά την ομιλία του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως για να θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του πολιτισμού, απέναντι σε εκείνους που δοξάζουν τον θάνατο, η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να παραμείνουν ενωμένες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Νετανιάχου στη Φλόριντα, διαβεβαίωσε πως η πρόθεσή του είναι να «φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε συγκλονιστικό αυτό που έγινε τους τελευταίους εννιά μήνες στη Γάζα, δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα από αυτές τις τραγωδίες» και υποσχόμενη πως δεν θα «σιωπά».
Ζητείται συμφωνία
Βλέποντας πως η Γάζα «ψηφίζει» στις αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να ισορροπήσει, επιδιώκοντας να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος εκεί. Το ίδιο επιδιώκουν και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, να μην είναι ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του.
Τον διπλωματικό γρίφο της Μέσης Ανατολής θα κληθεί να λύσει ο/η διάδοχος του Μπάιντεν, διαμορφώνοντας πλέον ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την περιοχή, συνυπολογίζοντας όλους τους βασικούς παίκτες (Ισραήλ, Παλαιστινίους με τα συμμαχικά αραβικά κράτη και το Ιράν με τους δικούς του συμμάχους), αλλά και όλες τις διαφοροποιήσεις που υφίστανται πάντα μεταξύ Λευκού Οίκου, εκάστοτε Κογκρέσου, στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, θα παραμείνει ακλόνητη η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ έναντι όλων των απειλών που δέχεται από το Ιράν και τους ενδιαμέσους του, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι. Γιατί το Ισραήλ είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, ο προμαχώνας του ελεύθερου και πολιτισμένου κόσμου στην περιοχή.
Η 7η Οκτωβρίου, η ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ, θα μείνει για πάντα ως το χρονικό σημείο που ο παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση, οδηγώντας τη Γη της Χαναάν στις φλόγες. Οι ρίζες του Ισραήλ βρίσκονται στον απόηχο του Ολοκαυτώματος που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας. Για αυτό και το «ποτέ ξανά» δεν πρέπει να είναι κενή υπόσχεση. Μετά την 7η Οκτωβρίου, το «ποτέ ξανά» είναι τώρα.
*O Χρήστος Μπαξεβάνης είναι διδάκτωρ Νομικής του ΑΠΘ – διεθνολόγος, ειδικός εμπειρογνώμων στην ΕΕ