Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε στον δημόσιο διάλογο και να συμμετέχουμε ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία. Γιατί οι εθνικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη συλλογική στιγμή μιας κοινωνίας. Τη στιγμή που πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει όχι με βάση τα ιδεολογικά προτάγματα, αλλά τα πεπραγμένα μιας διακυβέρνησης. Τη στιγμή που κρίνει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δυστυχώς, δεν είχε αυτό που θα λέγαμε ως καθαρό χρόνο διακυβέρνησης. Ήλθε αντιμέτωπη με επάλληλες κρίσεις πρωτόγνωρης και παγκόσμιας εμβέλειας. Κρίσεις που, ωστόσο, διαχειρίστηκε υποδειγματικά χάρη στα οξυμένα αντανακλαστικά της και την αποφασιστικότητά της. Κρίσεις που την ανέδειξαν ως πρωταγωνιστή στα ευρωπαϊκά fora και συνέβαλαν στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας μας σε αυτά.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχώρησε -αθόρυβα σε πολλές περιπτώσεις- τις μεταρρυθμίσεις της γενιάς μου, όπως θα ήθελα να τις αποκαλέσω, καθώς είναι οι ίδιες αλλαγές που συζητάμε επί σειρά ετών. Παλαιότερα, αυτές βρίσκονταν σε θεωρητικό κόσμο και παρέμεναν σε αυτόν. Πλέον, μπορούμε όμως να πούμε καθαρά πως έχουμε μια κυβέρνηση που ό,τι υποσχέθηκε, το έκανε. Και είναι αυτή ακριβώς η συνέπεια που αποτελεί τη στέρεη πλατφόρμα συνεννόησης και φερεγγυότητας με τους Έλληνες πολίτες.
Σήμερα, πρέπει να είμαστε περήφανοι για το έργο αυτής της κυβέρνησης. Γιατί είναι έργο με έντονο το αποτύπωμά του στις ζωές και την καθημερινότητα όλων μας.
Πρώτον, στην οικονομία, γιατί αξιοποιήθηκε το δημοσιονομικό περιθώριο καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας πάντοτε προς όφελος των συμπολιτών μας. Με τη μείωση συνολικά 50 φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και την παράλληλη αύξηση τρεις φορές του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από τα 650 που παραλάβαμε. Με τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα. Με την αναβάθμιση 12 φορές της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας λίγο πριν από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Αλλά και με πολλαπλά ρεκόρ τουριστικών εισροών, εξαγωγών και άμεσων ξένων επενδύσεων. Ρεκόρ που επέτρεψαν τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεύτερον, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τον υπερδιπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας της χώρας. Η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού με τρόπο που συγκέντρωσε εύσημα και εγκωμιαστικά σχόλια από τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Τρίτον, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την ισχυροποίηση της διεθνούς παρουσίας της. Η χώρα μας ενίσχυσε την αποτρεπτική της ικανότητα στους αιθέρες με 24 νέα Rafale, 84 F-16 Viper, καθώς και στη θάλασσα με τρεις νέες φρεγάτες Belhara. Στηρίζει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και επιβραβεύει το έμψυχο δυναμικό τους, προχωρώντας σε αυξήσεις σε μισθούς και σε επιδόματα των ενστόλων.
Η χώρα μας μεγεθύνθηκε, καθώς επέκτεινε τα χωρικά ύδατα και κατ’ επέκταση τα σύνορά της προς την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και αυτά τα σύνορα η κυβέρνηση απέδειξε όχι μόνο ότι υπάρχουν, αλλά και ότι μπορεί να διασφαλίσει την προστασία τους. Επεκτείνοντας τον φράχτη του Έβρου, αλλά και εξοπλίζοντας τα Σώματα Ασφαλείας με μέσα επιτήρησης και προσωπικό.
Με αυτήν την αποφασιστική βούληση, μείωσε τις μεταναστευτικές ροές στα χαμηλότερα νούμερα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και τις επιπτώσεις της πάλαι ποτέ μεταναστευτικής κρίσης. Οι διαμένοντες στις νησιωτικές δομές από περισσότερους από 40.000, είναι πλέον μόλις 3.500. Η αποσυμφόρηση, όμως, αφορά όλη τη χώρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Από 121 δομές με 92.000 διαμένοντες, σήμερα παραμένουν μόλις 33 με 11.500 διαμένοντες.
Την ίδια στιγμή, σύναψε στρατηγικές διμερείς συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Ισραήλ και αντιμετώπισε την τουρκική προκλητικότητα, όπου χρειάστηκε. Στο έδαφος, στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και σε επίπεδο αφηγήματος.
Τέταρτον, στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες που προσέδωσαν στη Δημόσια Διοίκηση ευελιξία, αλλά και με τον αδιάκοπο ψηφιακό μετασχηματισμό της. Πλέον, άνω των 1.500 υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας gov.gr βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, ενώ οι 1.200.000.000 ψηφιακές συναλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μεταφράζονται σε μηδαμινή αναμονή σε ουρές για κάθε πολίτη.
Σήμερα, είναι το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που γίνεται πραγματικότητα και μας επιτρέπει να μιλάμε με ασφάλεια για μια Νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που δεν κοιτά πίσω και προχωρά σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά.
Και είμαι απολύτως βέβαιη ότι αυτήν την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και της προκοπής θα επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες.
* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων