«Το Σ.Ε.Φ. θα λειτουργήσει ως φάρος ανάπτυξης του Φαληρικού Όρμου, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά» σημειώνει μιλώντας στο «Μανιφέστο» η πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη. Εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής ενώ αναλύει και τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Β’Πειραιά.

Κυρία Τσιλιγκίρη θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις εκλογές και να σταθώ σε ένα πρόσφατο άρθρο σας στο οποίο σημειώνετε πως «με διαπερνά ένα ρίγος» για το αποτέλεσμα στη Β’ Πειραιά. Τι εκτιμάτε ότι συνέβαλε για να βαφτεί γαλάζια αυτή η περιφέρεια; Και πόσο σημαντικό είναι για τη Νέα Δημοκρατία;

Η Β’ Πειραιά παρέμενε, επί σειρά ετών, μια περιφέρεια παραμελημένη, ταλαιπωρημένη από χρόνιες παραλείψεις και «διψασμένη» για βαθιές τομές και μεγάλες αλλαγές. Μια περιφέρεια που το ενδιαφέρον για τους πολίτες περιοριζόταν καθαρά σε ιδεολογικό πλαίσιο και δεν μετουσιωνόταν σε αποτελέσματα. Αυτό ήταν από την αρχή και το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας. Να δώσει στις γειτονιές και τους πολίτες της Β’ Πειραιά την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά να προχωρήσουν μπροστά.

Μια σχέση που οικοδόμησε μαζί τους προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος συχνά την περιοχή μας, ακούγοντας τις αγωνίες μας και δίνοντας λύσεις. Άλλωστε, η συνέπεια είναι η βάση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους- πολιτών. Στην Β’ Πειραιά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βιώνουμε μια αδιάκοπη πορεία υλοποίησης έργων, ουσιαστικών για την καθημερινότητα μας.

Με την παράδοση των σταθμών του μετρό «Νίκαια-Κορυδαλλός-Αγία Βαρβάρα», αλλά και στη συνέχεια του σταθμού του Πειραιά. Το μετρό δεν έλυσε μόνο το ζήτημα των χιλιομετρικών αποστάσεων που είχαν να διανύσουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, για να μεταβούν σε άλλη ζώνη της πρωτεύουσας. Κυρίως, κατέρριψε την αντίληψη πως ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και η Αγία Βαρβάρα είναι πόλεις β’ ταχύτητας, σε μια χώρα που «τρέχει» με ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όμως, έργα υποδομών μικρότερης έκτασης, αλλά μεγαλύτερης σημασίας, αλλάζουν την εικόνα της Β’ Πειραιά, όπως το νέο βιοκλιματικό πάρκο αναψυχής στο χώρο των πρώην γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αλλά και έχουμε λάβει μια πολύ σημαντική δέσμευση για την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και για την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία συνεχώς νέων θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και η διαρκής μείωση φόρων και φορολογικών συντελεστών επιτρέπει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίθουν στην περιφέρεια, να αναπνεύσουν ξανά. Συνολικά, η Νέα Δημοκρατία εγγυάται την προοπτική, την ανάπτυξη και οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν το αποτύπωμα αυτών στη ζωή τους. Και, πλέον, δεν πείθονται από τσιτάτα, καθώς και από όσους επικαλούνται την ιδεολογική εγγύτητα μαζί τους.

Στις προηγούμενες εκλογές είχατε συμμετάσχει ως υποψήφια. Σε αυτή την αναμέτρηση επιλέξατε να ρίξετε το βάρος στον ρόλο σας στο ΣΕΦ. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Τα τέσσερα αυτά χρόνια, έδωσα ποικίλες μάχες και ανέδειξα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, με ορατά αποτελέσματα στη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. Για αυτό το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ευημερούσα, απαλλαγμένη από τις παθογένειες ετών και διεθνώς ισχυρή Ελλάδα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Ωστόσο, οι βαθιές τομές στη Δημόσια Διοίκηση ξεκινούν από μικρότερες διαρθρωτικές κινήσεις στα ζωτικά της κύτταρα. Ως τέτοιο έργο αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που κάνουμε, εδώ και τέσσερα χρόνια, να αλλάξουμε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μετά από χρόνια κακοδιοίκησης, το Σ.Ε.Φ. μας σήμερα διάγει μια περίοδο πρωτόγνωρης εξωστρέφειας, ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στους χώρους του. Με αυτονομία που προκύπτει από ίδιους πόρους και έχοντας ήδη προσελκύσει επενδυτές στο
έδαφος του.

Το όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε στο ΣΕΦ, πριν από τέσσερα χρόνια, για μένα ένιωσα ότι έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το σχέδιο μας με μεράκι και σκληρή δουλειά. «Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι και παραμένει 1 Στάδιο με 1000 πρόσωπα».

Αυτό σημειώνετε σε ανακοίνωση του ΣΕΦ το οποίο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να διεκδικεί άλλο ρόλο. Τι έχει αλλάξει; Και τι ακολουθεί;

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σήμερα, έχει καταστεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων, φιλοξενώντας μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, συνέδρια, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε ένα Στάδιο εξωστρεφές, πλήρως προσβάσιμο για όλους και με ένα βελτιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πλέον, προτεραιοποιούμε για την επόμενη μέρα την εφαρμογή του master plan που θα οδηγήσει στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου, την ενίσχυση του προφίλ εξωστρέφειας του, καθώς και την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών στους προς αξιοποίηση χώρους. Το Σ.Ε.Φ. θα λειτουργήσει ως φάρος ανάπτυξης του Φαληρικού Όρμου, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Αν έπρεπε να επιλέξετε: πολιτική ή αθλητισμός;

Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο χρειάζονται αυτοθυσία και πυγμή. Αλλά και μια μεθοδικότητα. Νομίζω, όμως, ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις έκαναν την επιλογή για μένα. Είμαι χαρούμενη που από τη σημερινή μου θέση, μπορώ να τα συνδυάζω.