Κατά την προσφιλή του τακτική ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε –για πολλοστή φορά– να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δείξει πως εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές γραμμές σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά αλλά και τη στήριξη της Κύπρου. Και ενώ αυτή τη φορά το επιχείρησε με τρόπο απίστευτα ερασιτεχνικό, εντός Ελλάδας βρέθηκαν οι, κατά Λένιν, «χρήσιμοι ηλίθιοι» που έσπευσαν επί της ουσίας να υιοθετήσουν την τουρκική προπαγάνδα. 

Μπορεί να μην είναι σαφές ότι τη φράση την έχει πει ο Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, εντούτοις βρίσκει πάντα τη θέση της στη σύγχρονη Ιστορία ειδικά της Ελλάδας. Και τη βρίσκει διότι πάντα υπάρχουν «πρόθυμοι» να εγείρουν ζητήματα ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά. «Τουρκοφάγοι», νεόκοποι «πατριώτες», άτομα που έχτισαν και συνεχίζουν να χτίζουν καριέρες –κυρίως πολιτικές– εκμεταλλευόμενοι τα εθνικά θέματα. Αυτά δηλαδή που είναι ιδιαιτέρως σοβαρά για να ασχολείται ο κάθε… χρήσιμος απ’ όπου και αν προέρχεται. 

Στην περίπτωση όμως της προσπάθειας Ερντογάν –που ξεκίνησε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας– αναφορικά με τον Νίκο Δένδια, η υιοθέτηση των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ξεπερνά κάθε λογική. Για παράδειγμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να «μαζέψει» τον Νίκο Δένδια και να μην «επιτεθεί» φραστικά στην Τουρκία κατά την παρουσία του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου όπως έκανε, σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας κατά την παρουσία του στη Μεγαλόνησο. 

Αυτό έσπευσαν να το υιοθετήσουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Και μάλιστα με πρωτοσέλιδα ασκώντας χυδαία κριτική στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ας σταθούμε στο πότε φέρεται να το ζήτησε αυτό ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συζήτηση έγινε κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πότε έγινε αυτή η συνάντηση; Το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Και πότε έγινε η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο. Τη Δεύτερα 15 Ιουλίου, ανήμερα του πραξικοπήματος κατά του Αρχιεπισκόπου Μακάριου. 

Με απλά λόγια ο Ερντογάν φέρεται να επικαλείται 5 ημέρες πριν τις δηλώσεις που θα έκανε ο Νίκος Δένδιας και να εγκαλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό. Και αυτό το υιοθετούν στην Ελλάδα κόμματα –του περιθωρίου– και μέσα ενημέρωσης. Και το κάνουν με τον ίδιο στόχο που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Να δημιουργήσουν ενδοκυβερνητικό ζήτημα. Να δείξουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει διαφορετική στάση από τον πρωθυπουργό. Κυρίως όμως να επιτεθούν προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως κάνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση. 

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» 

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν σαφής. Η αναφορά σε «χρήσιμους ηλίθιους» σαφέστερη. «Είναι πραγματικά λυπηρό, παραπάνω από λυπηρό, θα έλεγα, να υπάρχουν Μέσα στη χώρα, τα οποία να υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα, να υιοθετούν αυτά τα οποία λέει η άλλη πλευρά, για τους δικούς της λόγους», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας: 

«Ο Κ. Μητσοτάκης, πέρα από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχουν Μέσα στην Ελλάδα που να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και να μιλάνε έτσι, όπως κάποια σήμερα πρωτοσέλιδα για τον Ελληνα πρωθυπουργό, ουσιαστικά αποδεχόμενα αυτό που λέει ο Ερντογάν. Αποδεχόμενα αυτά που λέει η Τουρκία. Και όχι αυτό το οποίο λέει η Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλοι οι υπουργοί, χωρίς καμία διαφορά, της κυβέρνησης. Εγώ θα πάρω το καλό σενάριο. Οχι το κακό σενάριο, γιατί θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι σε αυτά, ότι παίζουν, χωρίς να το καταλαβαίνουν, ένα ρόλο “χρήσιμου ηλίθιου” με αυτή την τακτική. Και αποδεχόμενοι πλήρως αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να αποδεχόμαστε ως κυβέρνηση, την πολύ σκληρή αντιπολίτευση, την έντονη κριτική, πρέπει λίγο να δούμε τα όρια». 

Και οι… παρωπίδες 

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας και των δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν ανέδειξε και τις παρωπίδες. Υιοθετήθηκε η ρητορική της Τουρκίας και επιχειρήθηκε να περάσει στα… ψιλά η υψηλού συμβολισμού κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός πως για πρώτη φορά –για πρώτη το τονίζουμε– Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε ανήμερα της εισβολής στην Κύπρο και μίλησε στην εκδήλωση που γίνεται στο Προεδρικό Μέγαρο δείχνει να επιχειρείται να… ξεχαστεί. 

Οπως και τα όσα είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης και τα οποία φυσικά δεν είναι στην αντίθεση κατεύθυνση με τα όσα δήλωσε λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας μας. «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, η επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε, το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο γίνεται απειλή για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Ολα τα υπόλοιπα είναι «χρήσιμα» για κάποιους. Απέχουν όμως της πραγματικότητας εκθέτοντας τους συγγράφεις και σεναριογράφους…

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»