Χρηματοδότηση 14,2 εκ. ευρώ για δωρεάν Wi-Fi σε δήμους της Ευρώπης

21
Pixabay

Στις 3 Ιουνίου θα βρίσκεται “στον αέρα” η τέταρτη πρόσκληση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας WiFi4EU, μέσω της οποίας δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη επιδοτούνται με 15.000 ευρώ για την εγκατάσταση δωρεάν δικτύων Wi-Fi σε δημόσιους χώρους. Οι ελληνικοί δήμοι καταγράφουν το υψηλότερο ενδιαφέρον, με το 82,7% αυτών να έχει ήδη εγγραφεί στην ειδική online υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να λάβει την επιδότηση για την ανάπτυξη ασύρματων υποδομών σε δημόσιους χώρους,  συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών κέντρων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών. 

Η τέταρτη – κατά σειρά – και τελευταία πρόσκληση της Κοινοτικής πρωτοβουλίας επρόκειτο να είναι ενεργή στις 17 Μαρτίου, ωστόσο, ακυρώθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρόσκλησης, η οποία θα είναι “ανοιχτή” μέχρι τις 4 Ιουνίου, είναι 14,2 εκατομμύρια ευρώ και μέσω αυτής θα διατεθούν 947 κουπόνια σε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

“Η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενισχύει τη σημασία της καθολικής πρόσβασης σε υψηλής ταχύτητας, αξιόπιστες και ασφαλείς συνδέσεις στο Διαδίκτυο για όλους: επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και πολίτες”, αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τονίζει, “με μια Κοινότητα περίπου 30.000 εγγεγραμμένων ευρωπαϊκών δήμων, το WiFi4EU αποκάλυψε μια ισχυρή τοπική ζήτηση για επέκταση της προσφοράς υπηρεσιών WiFi στους πολίτες, προκειμένου να προωθήσει την τοπική οικονομία του ηλεκτρονικού εμπορίου, να υποστηρίξει τον τουρισμό και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα τοπικών δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες”. 

Σύμφωνα με το sepe.gr, η πρώτη πρόσκληση για το WiFi4EU πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 είχε προϋπολογισμό 42 εκατομμύρια ευρώ. Ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 13.000 δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ διανεμήθηκαν 2.800 κουπόνια. Ακολούθησε μια δεύτερη τον Απρίλιο του 2019, με προϋπολογισμό 51 εκατομμύρια ευρώ, στην οποία έγιναν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για 3.400 κουπόνια.

Η τρίτη πρόσκληση για τη δράση, με προϋπολογισμό €26,7 εκατ., είχε λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 11.000 αιτήσεις από ευρωπαϊκούς δήμους από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διανείμει 1.780 δελτία για τη δημιουργία δωρεάν δικτύου Wi-Fi σε δημόσιους χώρους.

Στην τέταρτη και τελευταία πρόσκληση δεν θα υπάρχει μέγιστος αριθμός κουπονιών ανά συμμετέχουσα χώρα. Η Επιτροπή καλύπτει το κόστος της εγκατάστασης ενώ ο δήμος καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες (η πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια). Το κάθε δελτίο WiFi4EU παρέχει ένα σταθερό ποσό χρηματοδότησης ύψους 15.000 ευρώ ανά δήμο. Οι δήμοι χρησιμοποιούν τα vouchers για να δημιουργήσουν δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών κέντρων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr