Παρότι ο Αύγουστος «χάλασε» το σερί των τεσσάρων ανοδικών μηνών, εντούτοις οι επενδυτές δεν πρέπει να έχουν παράπονο από τη φετινή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης στο 8μηνο του 2023 «μετράει» σωρευτικά κέρδη της τάξης του 40%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Οι λόγοι αυτοί της ανοδικής πορείας είναι λίγο – πολύ γνωστοί και χιλιοειπωμένοι. Επομένως, αξίζει να ρίξουμε μια «ματιά» στους πρωταγωνιστές αυτού του ξέφρενου 8μηνου.
Η Τρ. Πειραιώς, για παράδειγμα, αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» του τραπεζικού κλάδου, σημειώνοντας κέρδη 120% από τις αρχές του έτους. Αλλά και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές δεν υστερούν, καθώς εμφανίζουν άνοδο άνω του 50%.
Στα μη χρηματοπιστωτικά blue chips, άκρως εντυπωσιακή είναι η πορεία των Cenergy και Aegean, οι οποίες «ίπτανται» στο +130% και στο +150%, αντίστοιχα, ενώ από κοντά ακολουθούν και οι Jumbo (+78%), Titan (+52%), Viohalco (+75%), ΔΕΗ (+54%), Mytilineos (+84%).
Φυσικά, δεν λείπουν και τα «διαμαντάκια» της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι η Κλουκίνας – Λάππας (+128%), η Δομική Κρήτης (+288%), η Μάθιος Πυρίμαχα (+131%), η Interwood (+105%), η Intrakat (+116%) και η ΑΒΑΞ (+105%).
Ο «γεμάτος» Σεπτέμβριος
Έχοντας ως «κληρονομιά» όλες τις παραπάνω εντυπωσιακές επιδόσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται στον Σεπτέμβριο, ο οποίος βρίθει εξελίξεων και ο οποίος εν πολλοίς θα καθορίσει τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.
Η αρχή γίνεται στις 8 του μήνα, όταν ο καναδικός DBRS πρόκειται να δημοσιεύσει το report του οίκου DBRS. Ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης θα σηματοδοτεί την επίσημη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (για πρώτη φορά από το 2010).
Την ίδια στιγμή, οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του β’ τριμήνου (ΟΠΑΠ 4/9, Fourlis 5/9, Aegean 7/9, Sarantis 11/9, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 13/9, Cenergy 20/9, Lamda 27/9), ενώ προς τα τέλη του μήνα επίκειται να ξεκινήσει και η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε τη δρομολογούμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Optima Bank, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του Σεπτεμβρίου.
Οι κίνδυνοι
Οι παραπάνω εξελίξεις, βέβαια, τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διεθνών αγορών, οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζονται από την προοπτική διατήρησης των υψηλών επιτοκίων, αλλά κι από τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου διαθέτει κομβικό ρόλο, με τους ιθύνοντες της Φρανκφούρτης να ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από τη μία πλευρά, ο επίμονος πληθωρισμός «απαιτεί» νέες αυξήσεις επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, ο ασθμαίνουσα οικονομία «απαιτεί» χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Το πού θα κάτσει τελικά η μπίλια, αναμφίβολα, θα επηρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές μετοχές -και ως εκ τούτου, τις ελληνικές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση διαθέτουν τα «αντισώματα» να διαχειριστούν την όποια εισαγόμενη πίεση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα δει μια νέα ανοδική κίνηση, η οποία θα φέρει την αγορά σε νέες «κορυφές». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο της περαιτέρω αφομοίωσης των κεκτημένων, ιδίως αν υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ευρωπαϊκού κλίματος.
Πηγή: newmoney.gr