Η συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη και άλλα κράτη είναι «χωρίς τέλος», όπως και οι σχέσεις της με τη Ρωσία «χωρίς όρια», δήλωσε ο Κινέζος απεσταλμένος στην ΕΕ Φου Κονγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η δημοσίευση αυτής της συνέντευξης στην κινεζική εφημερίδα The Paper έγινε λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία Λου Σαγέ, ο οποίος μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο την Παρασκευή αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Ουκρανία.

Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν επικρίνει το Πεκίνο για τη στάση του στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ επισημαίνουν ότι η Κίνα και η Ρωσία δήλωσαν ότι η σχέση τους «δεν έχει όρια», λίγες ώρες πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στη γειτονική χώρα.

«Η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να κατανοήσει σωστά την αναφορά στην ‘απουσία ορίων’», σημείωσε ο Φου. «Η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι χωρίς τέλος και δεν θα πρέπει να περιορίζεται τεχνητά. Η σινορωσική συνεργασία είναι ‘χωρίς όρια’ και το ίδιο ισχύει για την Κίνα και την Ευρώπη», εξήγησε.

Ο Φου προειδοποίησε κατά της «απόπειρας» να χρησιμοποιηθούν οι σινορωσικές σχέσεις για να δημιουργηθεί διχόνοια μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η Κίνα «γνώριζε εκ των προτέρων» για την εισβολή στην Ουκρανία και ότι παρέχει όπλα στη Ρωσία.

Σκληρή κριτική Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» για την ΕΕ να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, αν αυτή δεν συμβάλλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα βασίζεται στην απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Και νωρίτερα τον Απρίλιο ο Μπορέλ είχε επισημάνει: «Η ουδετερότητα μπροστά στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη».