Δίχως τέλος η τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι όχι μόνο “σπρώχνουν” τους μετανάστες προς τις Καστανιές Έβρου και τους μοιράζουν δακρυγόνα, αλλά ρίχνουν πια και οι ίδιοι χημικά σε Έλληνες αστυνομικούς.
Η ρίψη των χημικών από την τουρκική πλευρά καθοδηγήθηκε, σύμφωνα με το protothema.gr, με τη χρήση δύο drones που πετούσαν στο σημείο.
Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.
Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται σε όλο το μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα να μαίνονται άγρια επεισόδια με τις ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού.
Δυο βίντεο απο τον Έβρο, που φερνει φως της δημοσιότητας το protothema.gr, αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την οριακή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχη.
Επεισόδια και δακρυγόνα
Νέος γύρος επεισοδίων ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στις Καστανιές Έβρου με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους μετανάστες να πετούν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί απάντησαν στη νέα προσπάθεια εισβολής με χρήση χημικών.
https://www.facebook.com/GRTIMES.gr/videos/1118286435192256/
Χιλιάδες κατευθύνονται με κάθε μέσο στον Έβρο
Με κάθε μέσο που μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, από λεωφορεία, μίνι μπας, ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά με κλειστές και ανοιχτές καρότσες έως και κάρα, “καραβάνια” ανθρώπων όλων των ηλικιών, με σακίδια στους ώμους και τεράστιους μπόγους με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα χέρια και το κεφάλι, προσπαθούν να προσεγγίσουν τον συνοριακό σταθμό του Παζάρ Κουλέ (Pazar Kule), απέναντι από τις Καστανιές.
Πρόσφυγες και μετανάστες ανά ομάδες συναντά κανείς και στο κέντρο της Αδριανούπολης, καθώς περνά από τις περίτεχνες πέτρινες γέφυρες της ιστορικής πόλης, κινούμενος προς τα σύνορα, εκεί που οι εικόνες λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον συρμάτινο φράχτη, θυμίζουν την εποχή που πλάι στο χωριό της Ειδομένης στηνόταν ένας άτυπος προσφυγικός καταυλισμός.
Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκεί, με την ένταση να χτυπάει “κόκκινο” όσο περνάει η ώρα, ενώ πριν από το απαγορευτικό διέλευσης που έχουν στήσει οι τουρκικές αρχές κάποια μέτρα μακρύτερα, αρχίζει να “ξεδιπλώνεται” ένας μικρόκοσμος με αυτοσχέδια υπαίθρια μικρομάγαζα αλλά και “τρέντι” καντίνες, που προσφέρουν ακόμα και καπουτσίνο αντί του ποσού των 11 τουρκικών λιρών (12 ο διπλός).
Από την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε όχι στα Ίψαλα αλλά στο Παζάρ Κουλέ ένας άλλος 20χρονος Σύρος, ο ‘Αχμεντ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να παραμείνει, όπως λέει, εκεί καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. “Τα χρήματά μου τελείωσαν. Αλλά ακόμα και να είχα, για ποιο λόγο να επιστρέψω; Δεν έχω τίποτα να ελπίζω εδώ. Θέλω να πάω στη Γερμανία, όπου ζουν οι δικοί μου”, αναφέρει και προσθέτει πως εάν ακούσει για κάποιο άλλο “καλύτερο και πιο εύκολο πέρασμα” δεν θα διστάσει ακόμα και να περπατήσει για μέρες ώσπου να φτάσει εκεί.
Τόσο στα Ίψαλα όσο και στο Παζάρ Κουλέ, καθώς πέφτει η νύχτα πρόσφυγες και μετανάστες μαζεύουν κλαδιά και ξύλα και ανάβουν φωτιές για να αντέξουν ακόμα μια νύχτα, όπως λένε, το τσουχτερό κρύο αλλά και την υγρασία που “σπάει” κόκαλα.
Την ίδια ώρα, μια παρέα μικρών παιδιών στα Ίψαλα παίζουν ανέμελα αδιαφορώντας για τις κάμερες, τα τηλεοπτικά συνεργεία και ό,τι άλλο συμβαίνει γύρω τους, επιβεβαιώνοντας τον “κανόνα” της παιδικής αθωότητας.