fbpx

Χέρι χέρι Ράμμος-Τσίπρας

by pavlos

Mε όχημα την τοξικότητα και… συνοδηγό τον Ράμμο θα πάει μέχρι την Κυριακή των εκλογών ο Τσίπρας.

Γράφει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

Χέρι-χέρι Τσίπρας και Ράμμος (βλ. συμμαχία των προθύμων κατά της κυβέρνησης) προσπαθούν με πρωτοφανείς και ακραίες, ως προς τα πολιτικά ειωθότα, κινήσεις να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια και πολιτική ανωμαλία. Και για τον μεν Τσίπρα, ουδεμία έκπληξη. «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» που έλεγε κι ο ποιητής.

Ο κ. Ράμμος όμως τι ακριβώς κάνει; Ποιο είναι το σχέδιό του; Ποιες είναι οι επιδιώξεις του; Δεν γνωρίζει (ρητορικό το ερώτημα) ότι έχει διοριστεί επικεφαλής σε ανεξάρτητη Αρχή και ουχί σε κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν διαψεύδει, ο λαλίστατος κατά τα άλλα διορισμένος πρόεδρος της ΑΔΑΕ, τις φήμες ότι θα επιχειρήσει «ηρωική έξοδο» για να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Προνομιακή σχέση

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εδώ και λίγους μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί με φήμες, «στοχευμένα» δημοσιεύματα, καθώς και με διάφορες predator-λίστες που έχουν δημοσιεύσει ΣΥΡΙΖΑϊκά μέσα ενημέρωσης να καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος δικαίου. (Μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, μιας και στην «καμπούρα» του έχει περιπτώσεις σαν του Παπαγγελόπουλου και του Παππά που δικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο.) Στην προσπάθειά του αυτήν έχει βρει έναν απρόσμενο (;) και «πρόθυμο σύμμαχο»: τον κ. Ράμμο της κατά τα άλλα ανεξάρτητης ΑΔΑΕ. Μέχρι στιγμής, ο κ. Τσίπρας έχει πραγματοποιήσει δύο επίσημες επισκέψεις στα γραφεία της ΑΔΑΕ. Η πρώτη ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 2022 όταν παρέδωσε στον Χρ. Ράμμο επιστολή με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δεύτερη ήταν χθες. Βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Ράμμου κρατούσε έναν φάκελο στο χέρι του τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, του έδωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Ο  πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά (!) τον κ. Τσίπρα απέστειλε και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής τον ίδιο, κατά τα άλλα, απόρρητο φάκελο.

 

Πόρτα από Σακελλαροπούλου

Το χθεσινό σόου τοξικότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη προκειμένου να ενημερώσει, όπως υποκριτικά είπε, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την υπόθεση των επισυνδέσεων.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω, προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είπε στον λαϊκιστή Τσίπρα ότι «είμαστε κράτος δικαίου», τόνισε ότι «το σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτήν έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή».

 

Πρόταση μομφής

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, σήμερα αναμένεται να λάβει τον λόγο ο κ. Τσίπρας και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την Υγεία στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου, όπως λένε, «να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό για την υπόθεση». Φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να επιδοθεί σε ένα τριήμερο σόου λαϊκισμού και τοξικότητας, ενώ κάποιοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι υπάρχει και η σκέψη να παραιτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

 

«Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα»

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών μετά την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος (σ.σ.: πρώτα την έδωσε στον κ. Τσίπρα) στους πολιτικούς αρχηγούς, στον υπ. Δικαιοσύνης και στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με δήλωσή του, αφού ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση για τις υποκλοπές, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, τονίζοντας ότι ήταν επιλογή του «να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», σημειώνοντας μάλιστα ότι επ’ αυτού «υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις» τις οποίες και απαριθμεί. «Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου.

 

Παράβαση νόμου

«Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» επανέλαβε ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της πατρίδας».

Αναφερόμενος στις κινήσεις Ράμμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων:

  • Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.
  • Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.
  • Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του επικεφαλής της.
  • Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στον νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αναφερόμενος, τέλος, στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας με την ΠτΔ ο Γ. Οικονόμου τόνισε: «Ω! του θαύματος, σήμερα (σ.σ.: χθες Τρίτη 24 Ιανουαρίου) το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10:00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Τσίπρας κρατά έναν φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το σύνταγμα ορίζει.

Σήμερα όμως εξέλιπε κάθε αμφιβολία.

Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές ευθύνες του».

 

Οικονόμου: Ας τολμήσει πρόταση μομφής

Σκληρή απάντηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στη διάθεσή τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα. Ομως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Ολα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον ‘‘Μάξιμο Σαράφη’’, που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για τη δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα