Θράσος και σύγχιση προσάπτει ο Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα ηγετική του ομάδα, η οποία -όπως είπε- είναι χειρότερη ακόμα, με αφορμή την καταγγελία του κόμματος ότι μένουν ανασφάλιστοι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Ανακάλυψαν τώρα αυτή τη ρύθμιση που λέει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώνουν τον τελευταίο χρόνο των ασφαλιστικών τους εισφορών και ξεσπάθωσαν για κάτι το οποίο πρώτον το ψήφισαν και δεύτερον είναι θετικότερο από αυτό που ίσχυε παλιότερα και που έπρεπε να έχεις πληρώσει όλα όσα χρωστάς», σημείωσε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1. Συμπλήρωσε δε ότι εν λόγω καταγγελία τους κάνει καταγέλαστους διότι καταγγέλλουν μια ευνοϊκότερη ρύθμιση σε σχέση με την προϊσχύουσα. «Έχουμε χάσει τόση ώρα για ένα πράγμα το οποίο δείχνει ότι ή υπάρχει θράσος από εκείνο το κόμμα ή υπάρχει απίστευτη σύγχιση στα μυαλά της νέας ηγετικής ομάδας. Φέρανε μια καινούργια ηγετική ομάδα η οποία τα κάνει ακόμα χειρότερα για το ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηρισιτκά ο πρώην υπουργός Εργασίας. Διευκρίνισε δε ότι η προηγούμενη ρύθμιση έληξε στις 31/05 που αφορούσε την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του '21 και επεκτάθηκε για ακόμα ένα έτος.

Απαντώντας συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Αν δεχτούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση στα φάρμακα κλπ., αυτή την ώρα θα έπρεπε να υπάρχει μια επανάσταση». Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια γιατί αυτό δεν συμβαίνει: «Γιατί προφανώς αυτά που λένε δεν έχουν σχέση με αυτά που πράγματι συμβαίνουν. Ακόμη περισσότερο το μέτρο το οποίο τώρα καταγγέλλουν ισχύει από πέρυσι την άνοιξη άρα θα έπρεπε από πέρυσι την άνοιξη να έχει ξεσπάσει η επανάσταση και ακόμα περισσότερο το μέτρο το οποίο κατακεραυνώνουν το υπερψήφισαν στη Βουλή».

Όπως έκανε σαφές, «παγίως με όλες τις κυβερνήσεις, το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, για να παίρνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή όχι για να έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία που ούτως ή άλλως την έχουν δωρεάν, αλλά και για να έχουν πρόσβαση στις συνταγογραφήσεις, στα διαγνωστικά κέντρα, θα έπρεπε παλιότερα προ του ’21, να έχουν πληρώσει όλες τις εισφορές τους του κλάδου υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό άλλαξε επί τα βελτίω για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το ’22, βάσει της οποίας θα πρέπει να πληρώνουν μόνο τον έναν χρόνο. Αυτή η ρύθμιση ψηφίστηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι και λειτούργησε. Όσοι θέλουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα πάνε και την παίρνουν από τον ΕΦΚΑ και φέτος ανανεώθηκε η ρύθμιση ακριβώς γιατί υπήρχε ακόμα η πίεση λόγω της ενεργειακής κρίσης, αυτό ανανεώθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του ’24».