Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανήρτησε μήνυμα υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, απαντώντας στις φωνές που το αμφισβητούν.
«"Δημοκρατία υπάρχει μόνο στα χαρτιά", "οι θεσμοί είναι διακοσμητικοί", "η Μεταπολίτευση απέτυχε". Δεν είναι σίγουρα αλήθεια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τέτοιες απόψεις ακούγονται ολοένα και συχνότερα, ιδιαίτερα από εκείνους που, όπως σημειώνει, "προσπαθούν να μηδενίσουν ό,τι έχει κτιστεί με κόπο στην πατρίδα μας".
Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε σε ουσιαστικό στοχασμό γύρω από την έννοια της Δημοκρατίας σήμερα, λέγοντας: «Καθώς στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι χρήσιμο να στοχαστούμε τι πραγματικά σημαίνει η Δημοκρατία σήμερα. Και κυρίως, γιατί δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη».
Αναγνωρίζοντας ότι η αμφισβήτηση της Δημοκρατίας έχει διεθνή διάσταση, σημείωσε πως η εποχή μας είναι γεμάτη σύνθετες προκλήσεις – από πολέμους και πληθωρισμό, μέχρι μεταναστευτικές πιέσεις και κλιματική κρίση. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, «όλο και περισσότεροι κοιτούν προς τα αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία παρουσιάζονται ως πρότυπα σταθερότητας και ταχύτητας», δήλωσε.
Ωστόσο, προειδοποίησε για τη συστημική υποτίμηση της δημοκρατίας: «Υποτίθεται ότι είναι πιο "αποτελεσματικά". Έτσι καλλιεργείται σιωπηρά μια επικίνδυνη αντίληψη: ότι η δημοκρατία είναι πολυτελής, διστακτική, ίσως και ανεπαρκής».
Και συνέχισε, με σαφή αντίστιξη: «Αλήθεια όμως, ποιο είναι το τίμημα αυτής της "αποτελεσματικότητας"; Πόση ελευθερία πρέπει να θυσιάσει μια κοινωνία για να έχει γρήγορες αποφάσεις; Και ποιος ελέγχει αυτές τις αποφάσεις; Η δημοκρατία είναι πιο αργή, διότι είναι πιο δίκαιη. Επιτρέπει τη διαφωνία, τη διόρθωση, τον έλεγχο. Αντίθετα, ο αυταρχισμός είναι γρήγορος, γιατί δεν ρωτάει κανέναν. Κι όταν κάνει λάθος, το λάθος δεν διορθώνεται. Επιβάλλεται και πληρώνεται».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική πραγματικότητα, κατηγόρησε ορισμένους ότι απαξιώνουν τη Μεταπολίτευση, αναπαράγοντας συνθήματα όπως "η χούντα δεν τελείωσε το '73". «Άλλοι υπόσχονται μαγικές λύσεις, μιλούν με όρους έντασης και ρήξης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες» είπε.
Τόνισε όμως πως παρά τις αδυναμίες, η μεταπολιτευτική περίοδος αποτελεί τη σταθερότερη και ποιοτικότερη δημοκρατία της ελληνικής ιστορίας. «Έχουμε κράτος δικαίου, θεσμούς, κατοχυρωμένα δικαιώματα, έλεγχο από τον πολίτη στις εκλογές. Και, παρά τα σκαμπανεβάσματα, έχουμε προοδεύσει: θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέφερε μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: η Δημοκρατία έχει δύο πραγματικούς εχθρούς – τη δημαγωγία και τις ακρότητες. «Είναι αυτοί που μιλούν στο όνομα της "λαϊκής βούλησης" για να πλήξουν τις ελευθερίες όλων. Είναι αυτοί που παρουσιάζουν την αυθαιρεσία ως πολιτική λύση. Η Δημοκρατία δεν είναι θεωρία. Είναι καθημερινή πράξη ευθύνης για τον καθένα από εμάς. Όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για τους πολίτες. Και όσο κι αν φαίνεται "αργή" ή "δύσκολη", παραμένει το μόνο σύστημα που μπορεί να σεβαστεί τον πολίτη. Γι' αυτό και αξίζει να την υπερασπιζόμαστε. Όχι για να τη δικαιολογήσουμε, αλλά για να την ενισχύσουμε!» κατέληξε.