Αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα καθώς, όπως είπε, μεταμορφώθηκε και άντεξε στην εποχή της κρίσης, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο 2ο Banking Forum που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece στο Μέγαρο Καρατζά.

«Σήμερα τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν επιλυθεί. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες λειτουργούν με κανόνες βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι πρωτοπόρες σε θέματα ESG και από τους καλύτερους εργοδότες» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, εκτιμώντας ότι η πορεία τους εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας, για την οποία τόνισε ότι έχει βρει το βηματισμό της.

«Η προηγούμενη δεκαετία με τα πολύ χαμηλά, μηδενικά, ακόμα και αρνητικά επιτόκια ήταν μια παρένθεση, που δεν θα επαναληφθεί σύντομα» υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, ενώ για την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ τόνισε χαρακτηριστικά : «Στην Ευρώπη η άποψη της ΕΚΤ ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ότι η ίδια η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία πέραν του επιτοκίου για να διατηρήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, νομίζω ευσταθεί. Αντίθετα στις ΗΠΑ υπάρχει ερωτηματικό και σοβαρό δίλημμα αν θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια. Εκεί το εποπτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα των μικρο-μεσαίων τραπεζών χαλάρωσε από την εποχή του Προέδρου Τραμπ και οι αυξήσεις επιτοκίων λειτουργούν αποσταθεροποιητικά».

Αναφερόμενος στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την είσοδο ψηφιακών τραπεζών, υποστήριξε ότι: «οι τράπεζες πρωτοστατούν στον χώρο της ψηφιοποίησης και δεν πρόκειται να εκτοπιστούν από τους ανταγωνιστές τους στη λιανική τραπεζική», ανέδειξε ωστόσο τον κίνδυνο της χρηματοοικονομικής χωρίς τράπεζες, λέγοντας: «Στη σημερινή αρχιτεκτονική του χρηματο-οικονομικού συστήματος υπάρχει διαφάνεια. Στον κόσμο του DeFi υπάρχει αδιαφάνεια και έλλειψη κανόνων διακυβέρνησης. Δεν το βλέπω να έχει μέλλον. Ακόμα και αν προσωρινά μεγαλώσει, δεν θα το αφήσουν να λειτουργήσει οι επόπτες και οι κυβερνήσεις».

«Υπάρχει μήπως κόπωση από τους διαρκείς ελέγχους; Αυτό ίσως να είναι το Mega-threat του χώρου» κατέληξε στην τοποθέτησή του στο 2ο Banking Forum του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece ο κ. Χαρδούβελης.