Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς τη δήλωση που έκανε νωρίτερα απόψε, Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ότι η Χαμάς έχει δώσει μία αρχική έγκριση για εκεχειρία στη Γάζα και για την απελευθέρωση ομήρων.

Πηγή της Χαμάς στη Γάζα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την πρόταση: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πλαίσιο της πρότασης (...) και η δήλωση του Κατάρ είναι βιαστική και ψευδής».

«Ναι» και από το Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχει οριστική συμφωνία 

Ο σύμβουλος για τα μέσα ενημέρωσης του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμιστικού κινήματος δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η Χαμάς έλαβε την πρόταση εκεχειρίας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, αλλά δεν έδωσε απάντηση σε καμία πλευρά. «Λέμε ότι το τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης είναι μηδενικό και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Τάχερ αλ-Νόνο.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος που είχε γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι Χαμάς δεν θα απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έλαβε από τους διαμεσολαβητές αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν θα την υπογράψει χωρίς διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο. Το Ισραήλ, από πλευράς του, επίσης, είχε πει «ναι» σε πρόταση που συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι, πρόσθεσε το Κατάρ. Δεν υπάρχει όμως οριστική συμφωνία.

Παύση 40 ημερών σε πρώτη φάση - Τι προβλέπει η συμφωνία 

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα στη Χαμάς την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση για παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα, η οποία συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Η Χαμάς δήλωσε ότι μελετά το κείμενο και ετοιμάζει απάντηση.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κείμενο του Παρισιού προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας 40 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μάχες θα σταματήσουν ενώ η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες πολίτες από τους περισσότερους από 100 ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει. Σε επόμενες φάσεις θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί στρατιώτες και θα παραδοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων.

Μια τέτοια μακρά παύση θα ήταν η πρώτη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους, επισπεύδοντας μια ισραηλινή επίθεση που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Γάζας. Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στον θύλακα δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 27.000, ενώ χιλιάδες άλλοι νεκροί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.