Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαγδάτη σήμερα, Κυριακή (26/1) όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσεΐν. Στην ατζέντα της συνάντησης, όπως αναφέρει το ertnews.gr, κυριάρχησε το αίτημα της Τουρκίας για αναγνώριση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ως τρομοκρατικής οργάνωσης από την ιρακινή κυβέρνηση.
Παρόλο που το Ιράκ έχει ήδη θέσει εκτός νόμου τη δράση του ΡΚΚ, η οργάνωση δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική. Το ΡΚΚ, το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, έχει βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα πραγματοποιεί συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, στοχεύοντας τα μέλη της οργάνωσης.
Η επίσκεψη Φιντάν ακολούθησε τη δολοφονία δύο Ιρακινών συνοριοφυλάκων στις 24 Ιανουαρίου, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, στην επαρχία Ντοχούκ. Σύμφωνα με την Άγκυρα, υπεύθυνο για την επίθεση είναι το ΡΚΚ. «Η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ αποτελεί κοινή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και του Ιράκ και παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ», τόνισε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ και απειλεί σοβαρά την εθνική του ασφάλεια». Τόνισε ότι το ΡΚΚ δρα όχι μόνο κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά του Ιράκ και της Συρίας. «Για την ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής μας, απαιτείται κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Η προσδοκία μας από το Ιράκ είναι να αναγνωρίσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Φιντάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Άγκυρας να παίξει ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ιράκ και Συρίας, τονίζοντας ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα είναι επωφελείς για την περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Γάζα, ζητώντας μόνιμη εκεχειρία και τον τερματισμό της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ.
Συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη
Από την πλευρά του, ο Φουάντ Χουσεΐν ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, με έμφαση στη συνεργασία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και την ασφάλεια στα σύνορα. «Υπάρχει σύμπνοια απόψεων μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη Συρία», δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας νέες συναντήσεις στο μέλλον.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το σχέδιο για τον «Αναπτυξιακό Δρόμο», έναν εμπορικό διάδρομο που θα συνδέει τη Βασόρα στον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία. Το έργο αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση της Τουρκίας στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Ο Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε το έργο «μια πολύτιμη ευκαιρία συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους», προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίησή του.
Η συνάντηση Φιντάν και Χουσεΐν αποτελεί ακόμη ένα βήμα στη διπλωματική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.