Στην εκδήλωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Νικολάϊ Ντένκοφ, ο οποίος παρέστη καθώς η χώρα του είναι η τιμώμενη στην 87η ΔΕΘ.
Ο κ. Κωνσταντνίδης χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη «ιστορικό αντάμωμα των εθνών, των πολιτισμών και των θρησκειών, εμπορικό, ενεργειακό και οικονομικό κόμβο των Βαλκανίων. Εναν τόπο προικισμένο από τη φύση και τη θέση του, και προορισμένο να διαδραματίζει ρόλο πρωτεύοντα, στον οποίο δεν ταίριαζε η εγκατάλειψη, όπως δεν ταίριαζε στην Ελλάδα η απομόνωση».
Είπε ακόμα ότι «στη Βόρεια Ελλάδα υλοποιείται ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο, που αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και έχει συστατικά του την ενεργειακή μετάβαση, την κατασκευή μεγάλων έργων, τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα, την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη και προβολή της ασύγκριτης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και στόχο τον βιώσιμο παραγωγικό μετασχηματισμό».
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας είπε ότι όλο το πρόγραμμα των συναυλιών της 87ης ΔΕΘ αφιερώνεται στον Εβρο και τη Θεσσαλία και το 10% των εσόδων από τα εισιτήρια, με ελάχιστο ποσό τις 100.000 ευρώ, θα διατεθεί στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ τόνισε ότι είναι ένα εμβληματικό έργο, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξή του και σημείωσε ότι σήμερα είναι έτοιμες η προμελέτη και οι μελέτες για τη χρηματοδότηση του. Διατύπωσε την άποψη ότι το έργο πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και να ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο που θεωρεί τις Εκθέσεις υποδομές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις περιφερειακές οικονομίες, που έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή για το σύνολο της οικονομίας μιας πόλης.