Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε σήμερα το απόγευμα πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, σε ανακοίνωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ βάζοντας τέλος σε αναβολές μηνών για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής αυτών των εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση των Εργατικών εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει.

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε αναφορές στην Οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας.

Ο Σούνακ έκανε λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε λειτουργεί.

Το πρωί είχε καλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και από τότε οι φήμες στην χώρα οργίαζαν καθώς σήμερα ήταν η τελευταία μέρα που θα μπορούσε να προκηρυχθούν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός εξωτερικών Λόρδος Κάμερον διέκοψε το ταξίδι του στην Αλβανία ενώ ο υπουργός οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

risi-sounakjpg2.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα των Εργατικών με πάνω από 20 μονάδες διαφορά και γι αυτό οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνονταν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου μια και ο Σούνακ θα είχε το χρόνο να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης του.

«Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου» δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

SkyNews: Γιατί ο Σούνακ κήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές στη Βρετανία - «Παίζει την καριέρα του»

Το SkyNews και ο πολιτικός συντάκτης Sam Coates, σε μια ανάλυση τόσο των φημών που είχαν ξεκινήσει πριν τις επίσημες ανακοινώσεις όσο και της απόφασης Σούνακ να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, σχολιάζει: «Ο Ρίσι Σούνακ παίζει την καριέρα του σε μια τολμηρή κίνηση η οποία έρχεται την ώρα που είναι 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις και επικρατεί αναταραχή στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, και σε ένα σημείο που δεν μπορεί να πει ότι εκπλήρωσε τις περισσότερες από τις υποσχέσεις του».

«Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξαναπάρει τον έλεγχο της ατζέντας, ειλικρινά έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους, χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Θέλησε να εκμεταλλευτεί την πτώση του πληθωρισμού», σχολιάζει στη συνέχεια ο Sam.

«Δεν είχαμε εκλογές τον Ιούλιο από το 1945»

Επίσης, η πολιτική συντάκτρια του SkyNews Beth Rigby, αναφερόμενη στα όσα είπε ο Σούνακ έξω από το No 10, ήταν «όπως τα περιμέναμε. Είπε ότι μπορούσαμε είτε να βασιστούμε στην πρόοδο της κυβέρνησής του είτε να επιστρέψουμε στην αρχή. Και πάλι, γραμμές που έχουμε ακούσει συχνά», σχολιάζοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο «ο άνθρωπος με σχέδιο».

«Στη συνέχεια προχώρησε στο θέμα της άμυνας, λέγοντας ότι ο κόσμος τώρα είναι πιο επικίνδυνος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ότι υπάρχει κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια και ότι διανύουμε αβέβαιους καιρούς. Αναρωτήθηκε ποιος έχει το σχέδιο να εκτελέσει ένα καλύτερο μέλλον. Το επιχείρημά του ήταν ''είμαι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό''» πρόσθεσε η Beth.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η πολιτική συντάκτρια του SkyNews Beth Rigby, αναγνώρισε ορισμένα από τα προβλήματα υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών. «Είπε ''δεν τα έχουμε όλα καλά, αλλά είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί''. Και μετά πέρασε στην επίθεση. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδιο και είναι επιρρεπείς» καταλήγοντας στο ότι «δεν είχαμε εκλογές τον Ιούλιο από το 1945».

Ο Στάρμερ συγκεντρώνει τα στρατεύματα

Ο ηγέτης των Εργατικών - που διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και με πολύ καλές πιθανότητες στις τρέχουσες εκλογές - έκανε δηλώσεις  στο Λονδίνο αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σούνακ.

Είπε ότι οι εκλογές είναι «μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται και περιμένει» και μια στιγμή όπου «η εξουσία επιστρέφει σε εσάς» για να «αλλάξετε προς το καλύτερο το μέλλον σας».

«Θα είναι σαν μια μακρά εκστρατεία, είμαι σίγουρος γι' αυτό», είπε. «Όμως, ανεξάρτητα από το τι άλλο ειπωθεί και γίνει, αυτή η ευκαιρία για αλλαγή είναι το αντικείμενο αυτών των εκλογών».

Πυρ και μανία οι Τόρις με τον Σούνακ - «Θέλει καλοκαίρι στο Μαλιμπού»

Εξοργισμένοι είναι οι Τόρις οι οποίοι δηλώνουν, σύμφωνα με το Sky News, αιφνιδιασμένοι από την προκήρυξη των εκλογών από τον Ρίσι Σούνακ, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καμία προηγούμενη προετοιμασία γι' αυτή την εξέλιξη.

Όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε για εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου, δεδομένης της «σταθερής» θέσης του κόμματός του, περίπου 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Πολλοί βουλευτές - συμπεριλαμβανομένων και υπουργών - είπαν ότι η απόφαση υποδηλώνει ότι «θέλει να φύγει για καλοκαιρινές διακοπές στο Μαλιμπού» ή έχει «παραιτηθεί».

Ένας πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και βετεράνος πολλών εκστρατειών, είπε: «Είναι τρέλα, αυτοκτονία, ευθύνη της ελαφράς ταξιαρχίας».

«Παρατάει την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός για άλλους μερικούς μήνες».