ΤοΥπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στη Βουλή, το βράδυ της Παρασκευής (18/7) νομοσχέδιο με τίτλο «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Βασικός στόχος: Προστασία και αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας
Όπως περιγράφεται στο Άρθρο 1, κύριος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας την εθνική άμυνα και ταυτόχρονα επιλύοντας το χρόνιο πρόβλημα στέγασης του στρατιωτικού προσωπικού.
Ενοποίηση ταμείων και δημιουργία νέων φορέων
Σύμφωνα με το Άρθρο 2, το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Τη συγχώνευση τριών υφιστάμενων στρατιωτικών ταμείων (ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ) σε έναν ενιαίο φορέα: Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ).
- Τη δημιουργία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την ονομασία Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΑΑΕΔ), που θα αναλάβει την αξιοποίηση μη επιχειρησιακών ακινήτων.
- Την υλοποίηση οργανωμένου σχεδίου δράσεων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών στρατιωτικών.
Τέλος στον κατακερματισμό και την αναχρονιστική διαχείριση
Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό της διαχείρισης της στρατιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία περιλαμβάνει 2.529 ακίνητα, εκ των οποίων 2.060 βρίσκονται υπό τη διαχείριση τριών διαφορετικών ταμείων. Πέραν του πολυδαίδαλου διοικητικού σχήματος, προβλήματα προκύπτουν από τη μη ύπαρξη ενιαίου μηχανισμού αξιοποίησης, ελλιπή τεχνογνωσία και ξεπερασμένα θεσμικά πλαίσια.
Οι δύο βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης
- Ίδρυση του ΤΑΕΘΑ
Το Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα διαχειρίζεται όλη την περιουσία των συγχωνευμένων ταμείων. Θα διοικείται από τριμελή επιτροπή με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο ρόλος του είναι διττός: αφενός η ενίσχυση της άμυνας μέσω αξιοποίησης της περιουσίας, αφετέρου η στήριξη του στεγαστικού έργου υπέρ του προσωπικού. - Ίδρυση του ΦΑΑΕΔ
Ο νέος Φορέας θα αναλάβει την αξιοποίηση ακινήτων που δεν είναι αναγκαία για στρατιωτική χρήση. Θα λειτουργεί με ευέλικτο και επιχειρηματικό χαρακτήρα, διαθέτοντας την απαραίτητη αυτονομία και εποπτευόμενο από το ΥΠΕΘΑ. Οι συμβάσεις θα διέπονται από την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ενώ το προσωπικό του θα προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ.
Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος και αποτύπωση ιδιοκτησίας
Προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού μητρώου ακινήτων που θα καταγράφει αναλυτικά κάθε περιουσιακό στοιχείο, αποτρέποντας τη χαοτική διαχείριση και διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και την ασφάλεια των τίτλων ιδιοκτησίας. Μάλιστα, με ρύθμιση του νόμου, καταργούνται όλες οι δικαστικές διεκδικήσεις ακινήτων από άλλους φορείς του Δημοσίου και αυτά περιέρχονται στο ΤΑΕΘΑ.
Οικιστική πολιτική και σχέδιο στεγαστικής κάλυψης
Η πολιτική του Υπουργείου δεν περιορίζεται στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, αλλά περιλαμβάνει ένα δεκαετές στεγαστικό πλάνο, ειδικά προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες. Προβλέπεται επίσης ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων, με οικονομικές, νομικές και τεχνικές μελέτες και έλεγχο για έργα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το Οικιστικό Πρόγραμμα σε εξέλιξη
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, ήδη υλοποιείται πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών μέχρι το 2026 για στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές. Ποσοστό 15% των οικημάτων αυτών θα παραχωρηθεί και σε εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς του δημοσίου που εργάζονται στις ίδιες περιοχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα διάθεσης 15% έως 30% των κατοικιών και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, αν η χρηματοδότηση προέρχεται αποκλειστικά από δημόσιους επενδυτικούς πόρους.
Έμφαση στη διαφάνεια και στον έλεγχο
Οι δύο νέοι φορείς θα υπόκεινται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους. Ο ΦΑΑΕΔ θα υποβάλει ετήσια απολογιστική έκθεση προς τη Βουλή, ενώ έλεγχος θα διενεργείται και από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «η αξιοποίηση της περιουσίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και τη στήριξη της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων».
Το εν λόγω νομοσχέδιο σηματοδοτεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί η σύγχρονη, ενιαία και διαφανής διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας, με κοινωνική ανταπόδοση και ουσιαστική στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Άμυνας.